Защо е важно да пеем на бебето?

Един от най-използваните начини за сближаване между хората от край време е пеенето на песни или разказването на приказки. Така те намират общ език помежду си и изграждат доверие.

Бебетата се раждат с милиарди мозъчни клетки, известни още като неврони. През първата година от живота им тези неврони образуват връзки и колкото повече използват тези връзки, толкова по-силни стават те. Един от начините за това е именно чрез музиката.

Децата, които растат, слушайки и участвайки в музикални дейности, може да се каже, че се развиват по-бързо.

 

Музиката действа по особено приятен и успокояващ начин.

Това е причината всяка майка да пее на детето си. Музиката, съчетана с гласа на майката поражда в детето чувство на спокойствие, сигурност и близост.

Според много проучвания музиката влияе благоприятно на бебето както след раждането, така и по време на бременността. Научни изследвания доказват, че бебето чува, усеща и чувства още преди да се е родило. Поради тази причина много майки пеят на децата си, докато все още са в утробата им.

Съществува и така нар. “Ефект на Моцарт”, според който слушането на Моцарт или друга лирична музика спомага за развитието на умствената дейност на децата.

 

Около 16-18 седмица от бременността малкото започва да чува. До 24-та седмица бебетата обръщат глава в отговор на гласове и шум. Нероденото бебе може да разпознае гласа на майка си.

През третия триместър бебето със сигурност чува музиката, която пускате. Музиката може да се превърне в начин за насърчаване развитието на бебето още от утробата.

През първите няколко месеца преобладаващото сетиво на бебето е слухът. То не може да говори, не вижда все още добре, нито е овладяло движенията на ръцете си.

Според специалистите през първите пет години от детството, мозъкът се развива страшно бързо, затова и музиката, която тогава детето успява да чуе през този период, ще формира стила и вкуса му през целия живот.

Песните също така служат и за забавление и за учение. Децата са склонни да запомнят дадена песничка или мелодия и да я разпознаят при следващото чуване.

Особено полезни са песничките, чрез които децата придобиват различни умения - как се мият ръце, например чрез песнички като „Едната мие другата“, песни за числа, за да могат преди училище децата да усвоят основните думи и математически термини по забавен начин.

 Музика за по-добър сън на бебето

Музиката предизвиква емоции, така че може да бъде добър начин за успокоение на бебето. Познатата мелодия преди лягане действа като терапия, забавя сърдечния ритъм и позволява по-спокойно и по-дълбоко дишане.

Чети повече: Връзката между съня и репродуктивното здраве

Песните създават връзка с бебето

Бебетата започват да разпознават гласа на родителите си още по време на бременността. Ето защо пеенето на бебето от ранна възраст може да бъде чудесен начин да се свържете с него.

Пейте му винаги, когато имате възможност и желание за това – когато сменяте пелените, за да бъде кротко или по време на игра. Всяка нова информация, която му предоставяте, може да бъде под формата на песен, така е по-забавно и има по-голям шанс да я запомни. 

Песните в рими помагат на бебето да учи езика

Римуваните песни могат да бъдат чудесен инструмент за изучаване на езика от бебета и по-големи деца. 

Но какво да изберете?

Класическа музика, като тази на Моцарт се е откроила като най-добрия стимулатор на мозъка поради сложната си композиция.

Въпреки това проучвания показват, че всякакви видове музика могат да действат благоприятно.

Всеки реагира на музиката по различен начин, дори и бебетата, важното е да откриете какво харесва детето, като наблюдавате реакцията му и пускате правилния тип музика за възрастта му. Няма нищо по-релаксиращо за бебето от майчиния или бащиния глас, а пеенето има естествен успокояващ ефект.

Помага за проговарянето на детето

Музиката помага и за проговарянето на детето, особено ако я пускате още докато е бебе. То ще бъде запознато с ритъма, тоновете и звуците на различните инструменти още от съвсем малко.

Пеенето на бебетата е нещо, което майките правят почти автоматично. Песни или мелодии ги успокояват и приспиват, защото действат като нежно разсейване, за да започнат да дишат спокойно.

Не е необходимо мелодията и тонът да са перфектни, за да могат да си взаимодействат на бебето. Всъщност те са още по-привлечени от мелодията с познатия глас на майките им, което също ги мотивира да търсят погледа и да комуникират чрез него.

Бебето го обича и смята, че това е най-красивият звук, който е чувал, защото му дава спокойствието и сигурността, от които се нуждае. 

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

Назад

Полезно