Връзката между съня и репродуктивното здраве

В днешно време хората подценяват съня, заради забързания начин на живот, работата, която понякога остава и за вкъщи, нощният живот, неща, които ограничават времето за сън. А той е изключително важен за доброто здраве.

Промяната в нормалния цикъл на човека се забелязва, когато съня започва много късно през нощта и продължава до късно през деня. Усложнения се забелязват и при така наречената инсомния или безсъние, чиито симптоми са отпадналост, раздразнителност, проблеми с фокуса и концентрацията. 

“Хормонът на съня”

Известният като “хормонът на съня” мелатонин се синтезира по естествен начин в организма, но и притежава доста свойства в подкрепа на репродуктивното здраве на жената. Приемът му, заедно с други витамини и минерали, може да бъде една от ключовите съставки в подкрепа на овулацията.

 

Според някои учени мелатонинът е важен фактор в регулацията и активността на половите жлези. Не случайно се забелязва и наличието на мелатонин в редица хранителни добавки, подпомагащи женското репродуктивно здраве, заради своите антиоксидантни свойства.

Както знаем, антиоксидантите са от изключителна важност за организма и репродуктивното здраве на жената. Именно те са веществата, които в най-висока степен противодействат на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

Заедно с това, се смята, че мелатонинът стимулира овариалната функция, биосинтеза на прогестерон и участва в интраовариалната регулация на синтеза на женските полови хормони със стероида структура.

Достатъчният и качествен сън е определящ за хормоналния баланс, качеството на сперматозиода и яйцеклетката и ключ към зачеването и здравата бременност.

Чети повече: Кога е най-подходящото време за зачеване и защо предварителната подготовка е от значение?

Кога се произвежда мелатонин?

Мелатонинът се произвежда в най-големи количества в часовете след 23:00 ч. Затова е и препоръчително след 23:00 ч. вечер да сме заспали. Той се произвежда само на тъмно, затова е необходимо спалнята да е тъмна. Оптимизирането на нивата на мелатонина ни помага да се отпуснем, да се справяме по-добре със стреса, подобрява и качеството на съня, което влияе на фертилитета. Когато не се наспиваме достатъчно, мелатонина се разбърква и създаваме за тялото ситуация на стрес като то влиза в режим “атака или бягство”. Когато това стане, репродуктивните хормони започват да бъдат използвани за производство на стрес хормони. Т.е. ресурсите, които са ни необходими за репродукция, започват да бъдат използвани за друга цел.

Липсата на сън увеличава и риска от от развитие на наднормено тегло, диабет, сърдечносъдови заболявания и намелен имунитет, което пък води до по-чести инфекции и по-трудно възстановяване.

Хранителните и ежедневните навици на човека са свързани с циркадния ритъм - това е биологичният механизъм, контролоращ процесите в организма или така наречения биологичен часовник. 

От колко часа сън имаме нужда?

Часове сън, които е желателно да покрива човек, спрямо възрастта са: новородено около 14 часа сън, децата в училищна възраст около 10 часа сън, възрастните под 65 – около 7-9 часа и най-възрастните – 7-8 часа.

В някои случаи, тялото се нуждае и от повече време за сън, например при промяна на часовата зона, заболявания и др.

Качествения сън увеличава защитните механизми на организма. При инфекция Т-клетките разпознават антигена и отделят вещества, за да го унищожат.

След откритието и изучаването на мелатонина и неговите свойства, освен за регулация на циркадния ритъм, съня и бодърстването, мелатонинът оказва влияние и върху репродуктивните функции и стареенето.

Добрият сън трябва да бъде приоритет за всеки човек. Най-подходящите условия за добър сън са: прохладно, тъмно и удобно място, да се намали достъпа до синя светлина (от мобилните устройства, телевизия) през нощта, редовен спорт, намален прием на алкохол, кофеин и нездравословни храни.

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

 

Назад

Полезно