Кога е най-подходящото време за зачеване и защо предварителната подготовка е от значение?

Решението за зачеване е съвкупност от много здравословни и социални обстоятелства. Често младите семейства решават с точност кога да имат дете, но нерядко това се случва абсолютно спонтанно. Във всички случаи бременните жени се нуждаят от наблюдение от своя лекар.

Прочети още: Какво представлява бременността? 

Какво е важно да знаем за предварителната подготовка при зачеване?

За доброто здраве на своя организъм бъдещите майки е добре да спазват определен режим, за да сведат до минимум нежеланите генетични предразположения, които да повлияят върху бъдещото здравословно развитие на заченатото дете.

Желателно е, ако бъдещата майка пуши, да преустанови този вреден навик. Често той е сред основните фактори и причини за репродуктивни проблеми. То предизвиква преждевременно стареене на яйчниците, както и увреждане на яйцеклетките. При бащите тютюнопушенето също има негативни последици върху качеството на техните сперматозоиди.

 Алкохолът също има своите негативни последици. Той води до интоксикация на организма и често до нарушен фертилитет в състоянието на бъдещия плод. Наркотичните вещества разбираемо също са изцяло вредни както за майката и бащата, така и за бебето. Към вредните вещества трябва да споменем и различните силни лекарствени продукти и анаболните препарати. 

Отстраняването на стреса също е жизненоважно, за да можете да се радвате на гладка бременност. За съжаление нерядко високите стойности на стрес в ежедневието са причина за проблеми със забременяването и стерилитет както при жените, така и на мъжете.

Здравословната храна е жизненоважна. Прекаляването със захар, кофеин, аспартам, храните, богати на животински мазнини, както и тези, съдържащи консерванти и стабилизатори, е недопустимо. Умереният хранителен режим, пълен с полезни вещества и здравословното тегло са в основата на здравето.

Прочети още: Плодовете през бременността намаляват риска от диабет при децата

Преди зачеване е желателно партньорите да направят изследвания и прегледи, за да са убедени, че нямат инфекции, предавани по полов път. При всякакъв вид гинекологични оплаквания трябва да се потърси консултация със специалист, защото полово предаваните инфекции, особено, когато не са лекувани адекватно, могат да доведат до стерилитет и други заболявания.

 

Много специалисти говорят за т.нар. алгоритъм на зачеването. Той започва с най-подходящия период за зачеване - овулацията. Тогава в тялото на жената се освобождава готова за оплождане яйцеклетка. Овулацията е с продължителност от около 24–48 часа. Много жени се питат как да разберат кога е тяхната овулация.  За приблизителното й изчисляване е необходимо от  датата на първия ден от последна редовна менструация да се добави средната продължителност на цикъл на жената. От получения резултат се изваждат 14 дни и се получава приблизителната дата на овулация. Средната жизненост на сперматозоидите пък е между три и пет дни.

Често в практиката ни се сблъскваме с двойки, които нямат здравословни проблеми, но не успяват да заченат. Мигновените резултати не бива да ви притесняват. При всеки проблем ние сме насреща. Запишете своя час за консултация и ни посетете заедно със своя партньор на .

Назад

Полезно