HPV- папиломна вирусна инфекция

В последните години инфекциите с папиломен вирус  зачестяват. Досега са познати около 150 папиломни вируса. Те могат да бъдат с ниска, средна или висока малигненост.Една част от вистусите са причинители на гениталните кондиломи, а друга част са отговрни за предраковите и ракови изменения на маточната шийка.

Навлязоха нови методи за изследване, с които могат да се определят броят и вида на вирусите, които даден човек носи. От там може да се определи начина на лечение, продължителността му, както и да се докаже излекуването на пациента от инфекцията. Тази типизация може да бъде направена при нас в кабинета.

Човешкия папиломен вирус (ЧПВ) (на английски: Human Papillomavirus, HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Познати са около 200 различни типа на HPV, всеки от които се характеризира със специфичност във въздействието си върху тъканите. Въпреки, че голяма част от тези типове не предизвикват симптоми при повечето хора, някои типове могат да предизвикат брадавици, а други водят – в малко случаи – до рак на маточната шийка, вулвата, вагината и ануса при жените или рак на ануса и пениса при мъжете.

Човешките папиломни вируси (HPV) са причинители на една от най-разпространените полово пренасяни вирусни инфекции в света. Известни са около 43 типа HPV[1], предавани по полов път, от които 18 са с доказан онкогенен потенциал. Други разновидности на вируса се пренасят чрез физически контакт/допир и могат да доведат до формирането на брадавици, лишеи, както и опасни злокачествени кожни образувания. HPV са основен причинител за развитието на рак на маточната шийка. Известно е, че този вирус е причината за заболяването на Човека-Дърво, или 35-годишния Дид от Индонезия. Тази форма се среща по-малко от 1 на милион, уверяват американски учени.

Въвеждането на ПАП тест води до значително намаляване на случаите на рак на маточната шийка в развитите държави. Друг метод е ваксината срещу HPV (тип 16 и 18) и рака на маточната шийка.

 

Назад

Полезно