Как да се подготвим за бременност?

Как да подготвите тялото си за по-добър шанс за зачеване и за щастлива, спокойна бременност?

Ако сте планирали да имате бебе и искате да бъдете в отлична форма, преди да започнете с опитите да забременеете, може да помогнете на тялото си като:

Започнете прием на фолиева киселина

Приемайте фолиева киселина дневно, в най-добрия случай е го направите три месеца преди зачеването и продължете още 12 седмици по време на бременността. Фолиевата киселина се набавя в таблетна форма, съдържа се и в зелените листни зеленчуци, цитрусовите плодове, ягодите...

Приемайте витамин D

Нормалните нива на витамин D по време на бременността са от голямо значение за правилното й протичане и намаляване на усложнения при майката и плода. Той се съдържа в храни като мазни риби, черен дроб, сметана, жълтък, обогатени зърнени храни.

Балансирано хранене

Няма някаква специална диета, на която трябва да се подложите, докато се опитвате да заченете, но е важно всеки ден да приемате разнообразна и здравословна храна, богата на качествени и пълноценни хранителни вещества.

Всяко натрупване на мазнини носи ефект върху фертилността, както за жената, така и за мъжа. Стремете се да приемате качествена храна, която да осигурява на организма ви необходимите му нутриенти. Погрижете се да си набавяте достатъчно калций, желязо, фолиева киселина и белтъчини.

 

Започнете да се движите повече

30 минути активна физическа дейност на ден са достатъчни, за да раздвижите тялото си. Специални упражнения, фитнес, пилатес, разходки, каране на велосипед, танцувате... Формата на спорт е напълно личен избор.

Откажете се от пушенето

Отказването от вредните навици не е лесно, но пушенето може да повлияе на качеството на яйцеклетките и да е причина за ниското тегло на бебетата при раждането.  

Спрете или намалете максимално алкохола

Както и тютюнопушенето, алкохолът влошава качеството на спермата и яйцеклетките. Лекарите съветват да се избягва по възможност напълно алкохола.

Кафето

Е допустимо, но в малки дози, по 1-2 чаши еспресо на ден, които обаче в по-добрия случай могат да бъдат заместени с 3 до 4 чаши чай.

Чети повече: Как кофеинът влияе на репродуктивното здраве и забременявнето?

Лекарства, билки, хранителни добавки

Ако приемате някакви медикаменти или билки - предписани или не, се консултирайте с личния си лекар относно това могат ли да повлияят на вашата фертилност и опити за зачеване. 

Спрете противозачатъчните

Ако приемате таблетки против зачеване е важно да ги спрете най-малко един месец преди да започнете да правите опити за забременяване, за да може тялото ви да възстанови здравословния си и самостоятелен цикъл на половата система. 

Предишни заболявания

Консултирайте се с вашия лекар, ако имате предишни или настоящи заболявания, които могат да окажат влияние на зачеването или нормалното износване на бебето през бременността. Затова запазете час при лекар за консултация и преглед:

  

Следете редовно менструалния си цикъл

Започнете да следите и записвате своя месечен цикъл. Ако е редовен и винаги навреме (между 25-тия и 30-тия ден на месеца) вероятно нямате проблем с овулацията, в противен случай, е добре да се консултирате с вашия лекар.

Чети повече: Кога е най-подходящото време за зачеване и защо предварителната подготовка е от значение?

Направете контролен преглед на цялостното здраве

За по-голяма сигурност са направете хормонални изследвания, кръвна картина и биохимичен анализ на кръвта, преглед на гърдите за изключване на възпалителни и туморни процеси в тях.

Нека вашият личен лекар провери здравния ви статус, да види дали всичко е наред и дали тялото е „готово“ за бебе, да ви обясни как да изчислявате овулацията си и т.н.

Πoдгoтoвĸa нa пcиxиĸaтa

Taзи пoдгoтoвĸa, ĸaĸтo зa мъжeтe, тaĸa и зa жeнитe ce oĸaзвa нaй-гoлямoтo пpeдизвиĸaтeлcтвo. Πoняĸoгa жeнитe пo-лecнo ce oтъpcвaт oт пcиxoлoгичнaтa бapиepa зa зaчeвaнe и ce ycпoĸoявaт, зaщoтo ca cĸлoнни дa cпoдeлят пpoблeмитe cи. Koлĸoтo пo-нaпpeгнaти cтe, тoлĸoвa xopмoнитe в тeлaтa ви ca възпpeпятcтвaни дa изпълнят фyнĸциитe cи. Оттъpceтe ce oт cтpeca и ако работата ви е много динамична, свързана с напрежение, опитвайте да не се ядосвате толкова и да мислите позитивно.

Бременността и раждането са свързани и с ред отговорности към бъдещите родители. Забременяването не е толкова проста задача. Ако планирате бременност, трябва да осмислите добре дали вашето тяло е готово за това предизвикателство или не. 

Не изпадайте в паника, ако не става от първите опити. Нормално е зачеването да отнеме половин, дори до една година. Едва след този период можете да се обърнете към лекар със съмнение за някакви репродуктивни проблеми. Не се фиксирайте върху темата, живейте си живота, без идеята да ви обсебва, и чудото ще стане.

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

 

Назад

Полезно