Активности и спорт по време на бременност

 

Бременността е времето, в което поддържането на доброто здраве на бъдещата майка и нероденото дете са от особена важност. Много от бременните жени си задават въпроса “Какво е позволено и не по време на бременността?”. Една от най-коментираните теми  е тази разрешен ли е спорта и активностите в месеците след зачеване.

Специалистите са единодушни, че при практикуването на различни занимания със засилено внимание за вашето здраве и спазването на правилата за безопасност няма причина да се отказваме от редовните си физически упражнения.

Какво е важно да знаем при предприемането на спортни активности по време на бременност?

При спорт във фитнес зала е желателно да се доверите на специалист с опит при тренирането на бременни жени и да следвате внимателно и точно неговите указания.

При избор на групови тренировки е добре да се наблегне на такива с леки и ритмични движения, изключващи подскоци, удари/ритници или пренасянето на тежки уреди.

Йогата и пилатеса са сред най-предпочитаните занимания от бъдещите майка, заради темпото на движенията и благоприятното влияние върху цялостното тяло и дух.

Четете повече: На работа по време на бременност?

Друг алтернатива е водната гимнастика за бременни. Водата има отпускащо

действие и спомага изпълняването на упражненията в по-напредналите месеци на бременността, когато тежестта от малкото човече се увеличава. Трябва да отбележим, че освен ползите от водната гимнастика, може да има и негативи. Много е важно да изберете подходящ басейн, чиято вода се сменя редовно, с правилна температура и се спазват стриктно мерките за безопасност.

На жените, които до този момент са тичали се препоръчва да продължат да бягат до петия месец на бременността, но върху равен и гладък терен. Ако времето не го позволява може да се възползвате от фитнес зали, в които има пътеки за бягане. Те биха били подходящо решение и в по-късен етап на бременността, заради възможността да бъдат настроени спрямо вашето темпо и състояние.

 

Списък с препоръчителни спортове по време на бременност:

С напредването на бременността ще се появят различни неразположения като е препоръчително да се вслушаме в сигналите на тялото си.

Усетите ли задух, учестен сърдечен ритъм или болки в областта на корема е необходимо да намалите темпото, да си вземете почивка или дори да преустановите своите занимания.

Четете повече: Кои са опасните симптоми по време на бременност? 

Важни стъпки за безопасност при спортни активности по време на бременност:

Най-важното е, преди да започнете или продължите с досегашния си спортен режим да се консултирате с вашия акушер-гинеколог и да обсъдите различните възможности за физическа активност спрямо вашето общо здравословно състояние. Запазете още сега своя час за преглед в кабинета на АГ “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

Назад

Полезно