Какво представлява миомата на матката: симптоматика и лечение

Миомите са най-често разпространените доброкачествени тумори при жените в детеродна възраст. Този тип туморни образувания са хормонозависими (нарастват заради хормонален дисбаланс) и се развиват в гладката мускулна тъкан на матката.

В зависимост от мястото, на което са позиционирани, се делят на три групи:

 

Според най-новите медицински доклади, миомите се диагностицират все по-често, но специалистите отдават тази тенденция на използването на по-добра апаратура.

 

Акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова”, разполага с 5D ехограф от последно поколение. Оборудван с технология ElastoScan™, ехографът помага за навременното откриване на образувания в женската полова система без необходимостта от инвазивни изследвания.

 

Четете повече за: 5D ехография - иновация в акушерството и гинекологията

Сиптоматика при миома на матката

Миомите се срещат при всяка трета жена. Въпреки, че нарастват бавно, е възможно да се достигне до прекомерно нарастване, което да доведе до компресия на други органи. Това би причинило дискомфорт или затрудняване в репродуктивните органи и функции на женската полова система. В много малко от случаите, под 1%, този тип образувания се превръщат в канцерогенни.

 

Акушер-гинеколозите препоръчват да следите за следните неразположения:

 

Изброените симптоми невинаги са причинени от миоми или струпване на миомни възли. Затова се препоръчва редовното посещение при вашия акушер-гинеколог.

 

 

Лечение на миома на матката

При всяка диагноза и последващото лечение, е необходимо да се вземе предвид цялостната клинична анамнеза на пациента. В голяма част от случаите, когато е установено наличието на миома или миомни възли се предлага следене на нарастването им. В зависимост дали пациентката има придружаващи оплаквания като силни болки или се установи, че това е причина за неуспешно забременяване, акушер-гинекологът може да приложи оперативно лечение.

 

В зависимост от големината и разположението на възела се прилагат няколко подхода:

 

Важно е да се отбележи, че миоми с големина до 15 см, независимо от тяхното разположение в коремната кухина, не се нуждаят от операционна намеса чрез хоризонтален разрез на коремната област.

 

Очакваме ви в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова”, за да отговорим на всички ваши въпроси и да проведем консултативно-профилактичен преглед или при нужда от неотложна медицинска помощ - запазете своя час.

Назад

Полезно