Какво трябва да знаем за естественото раждане?

В последните години изборът дали раждането да става по естествен или по оперативен път става все по-труден. От една страна нормалното раждане се описва като върховно изживяване, от друга - цезаровото сечение за някои е по-примамлива опция, тъй като се страхуват от болките при естественото раждане.

При известен процент от жените се знае, че раждането ще бъде чрез цезарово сечение, още преди да решат да забременеят, заради медицински причини. При други в хода на бременността се установява причина, поради която да бъде препоръчан оперативния път. Важно е да се отбележи, че при повечето жени няма нужда от операция, защото раждането е нормален физиологичен процес, който е предопределен да се извършва по естествен механизъм.

Раждането по естествен път е благоприятно за родилката и бебето

С най-малко последствия и за майката, и за детето, най-често е раждането по естествен път. В днешно време в хода му може да се приложи разумно и добро обезболяване на родовия процес.

Когато раждането е правилно водено, то продължава около 7-8 часа. След нормално раждане родилката може спокойно да се прибере вкъщи със здраво бебе до няколко дни. Раждането по естествен път не е страшно или опасно, още повече когато жената има съответната нагласа. Когато е възможно да се случи без интервенции, позволява на жената да контролира изцяло процеса на раждане, което води до множество предимства и за майката, и за бебето. 

 

Четете повече: Активности и спорт по време на бременност

Много често, за да избегнат болките, жените прибягват до епидурална упойка. Малко количество упойка се инжектира в епидуралното пространство около гръбначния мозък. Упойката блокира гръбначните нерви и болковия сигнал, това обаче може да доведе до странични ефекти, сред които температура и спадане на кръвното налягане.

Обикновено раждането продължава по-дълго при епидурална упойка, понякога на бебетата им е по-трудно да заемат най-добрата позиция за раждане. Това означава, че по-често се налага да се използват вакуум-екстрактор или форцепс.

Предимства на естественото раждане

А ето и няколко съвета за безопасно естествено раждане:

 

Намерете лекар, който не възразява срещу плановете ви да родите по естествен път и който няма да прибегне до никакви интервенции, освен ако не е крайно наложително.

Движението е една от най-ефективните стратегии срещу болката. Свободата на движенията по време на раждане е изключително важна.

Лошият хранителен баланс ще удължи раждането и може да го направи по-болезнено.

Не обръщайте внимание на песимистите и се фокусирайте върху положителните мисли около раждането.

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

Назад

Полезно