Как кофеинът влияе на репродуктивното здраве и забременявнето?

Създаването на потомство при някои двойки се случва неочаквано и спонтанно, докато други предпочитат да планират бременността. Планирането може да е наложително, поради пречки и проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

Ако желаете да забременеете, трябва да сте наясно с всички противопоказатели и неща, които трябва да направите, за да се уверите, че шансовете за зачеване са по-големи.

Наред с неправилните и нездравословни диети, цигарите и алкохола, кафето също заема важна роля при зачеването, опазването и здравословното състояние на плода. Високият прием на кофеин, който се съдържа в кафето, може да повлияе на женските и мъжки полови хормони негативно при планирането на бременност.

Макар и бременните жени са по-склонни да обръщат внимание на здравето си, да внимават с какво се хранят и да се дистанцират от вредните навици, които са имали преди. Кафето обаче е сред любимите ободрителни напитки, с които е най-трудно да се раздели бременната жена, особено ако е страстен любител на черната напитка.

Четете повече за: Диета и правилно хранене по време на бременност

Как кофеинът влияе на забременяването и потентността?

Кофеинът е психоактивно вещество, което влияе на мозъчната функция, настроението и поведението, увеличава желанието и склонността за прием на алкохол и никотин. Кофеин се съдържа не само в кафето, а и в някои чайове, газирани напитки, енергийни напитки и шоколада.

Кофеинът влияе на женските полови хормони. Може да възпрепятства овулацията, да предизвика нередовен цикъл и в крайна сметка – безплодие. Той смущава лигавицата на матката и по този начин може да попречи на имплантирането на оплодената яйцеклетка. Също така намалява броя на извадените яйцеклетки при инвитро.

Научни изследвания показват, че жени, които не употребяват кофеин, е два пъти по-вероятно да заченат в сравнение с жени, които умерено консумират кофеин. Освен това кофеинът помага в производството на хормон на стреса в големи количества и това може да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване на матката и плацентата. Активното вещество е противопоказан и при кърмене - може да причини хиперактивност или безсъние при детето.

При мъжете, кофеинът увеличава нивата на мъжките репродуктивни хормони – тестостерон и SHBG (секс хормон, свързващ глобулин). В големи количества, това може да увреди ДНК-то на спермата и да редуцира всички нейни останали параметри – размер и форма на сперматозоидите, количество и подвижност.

Кафето и бебето?

Кафето стимулира и плода, така че бременната жена може да усети по-енергични и нервни движения от страна на бебето, най-вече в третия триместър. Освен това кофеинът може да ускори пулса и на бебето освен на майката, което не е безобидно за развиващия се плод. Вследствие на злоупотреба с прекомерни количества кафе по време на бременността, бебето може да покаже симптоми на различни нарушения в нервната система след раждането, например тремори, трудности в съня, раздразнителност и безутешен плач.

Всички специалисти препоръчват въздържане от предозиране, но не и напълно изключване за любителите на кафето, тъй като е богато на антиоксиданти и има своите полезни свойства. Според най-популярните схващания за безопасно се счита прием на една или две чаши кафе на ден. . Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

 

 

 

Назад

Полезно