Спортуване по време на бременност

Дори да сте бременна, не трябва да спирате да се движите. Спортът по време на бременност не само че не вреди на тялото, но и помага да сте във форма и да се подготвите физически за изтощителното раждане. Разбира се, някои спортове са по-подходящи от други, когато става въпрос за бременност, а и вече много спортни центрове предлагат специални програми за бременни. 

Всички знаем, че спортът е добър за тялото, но спортът в периода на бременността също би имал положителен ефект. Важно е да се движите според това колко Ви позволяват силите и да не се изтощавате прекомерно. Разбира се, бъдещата майка трябва да бъде сигурна, че плодът е в пълна безопасност в корема й. Дамите, занимаващи се редовно със спорт раждат по-лесно и се възстановяват по-бързо. В допълнение физическата активност засилва защитните сили на организма и влияе положително на кръвообращението.

Ползи от тренировките по време на бременност

Бременността е вълнуващо време за всяка жена и почти всичко се върти около очакването на нов живот, но е хубаво тя да отделя време и за себе си, преди бебето да се появи. Тренировките не са от полза само за физическото здраве на майката, а могат да помогнат за подобряване на настроението и намаляване на стреса.

Жените, които тренират редовно по време на бременност, намаляват риска от развитие на гестационен диабет с 50% и риска от прееклампсия с почти 40%.

Физическите упражнения по време на бременност също могат да подобрят общото състояние и да намалят времето за възстановяване след раждането.

Тренировките са важни и в следродилния период, тъй като могат да намалят риска от развитие на следродилна депресия и дълбока венозна тромбоза.

Намалява се рискът от преждевременно раждане, по-ниско тегло на бебето, раждане с цезарово сечение и различни здравословни проблеми.

Преди да започнете каквито и да е физически упражнения по време на бременност, има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Първо, уверете се, че сте добре хидратирани, докато тренирате. Избягвайте да тренирате в гореща или влажна среда и винаги обръщайте внимание на това как се чувствате. Отново напомняме – консултирайте се със следящия ви специалист, преди да започнете каквато и да е фитнес рутина.

Чети повече: Активности и спорт по време на бременност

Кои спортове са подходящи при бременност?

Ако сте бременна, трябва винаги да се вслушвате в тялото си и сигналите, които то Ви подава. Спортът или физическата активност по време на бременност не трябва да водят до изтощение. Спортувайте толкова дълго и интензивно, колкото позволява състоянието Ви и така че да се чувствате добре. В никакъв случай не прекалявайте с упражненията и не поставяйте в риск бъдещото си дете.

Ходене: Чудесен начин да активизирате сърдечно-съдовата система, пък и този тип движение не натоварва ставите и гърба. Можете лесно да интегрирате ходенето пеша във всекидневния си живот и да го упражнявате през целия период на бременността.

Плуване: Медицински специалисти определят плуването като най-подходящ спорт по време на бременност. Движенията във водата стимулират кръвообращението и в същото време предпазват ставите от натоварване. Плуването може да помогне дори в случай, че страдате от болки в гърба.

Йога и стречинг: С тези два спорта тонизирате и си гарантирате подвижност, като същевременно щадите ставите. Въпреки това, бременните жени трябва да внимават със стречинга – не трябва да задържате прекалено дълго дадена поза и трябва да спрете веднага, ако почувствате болка.

Танци: Те също могат да бъдат подходящ спорт за бременни, но трябва да избягвате скачане, рязко завъртане, обръщане и т.н.

Бягане: Няма нищо лошо в бягането, стига да сте тичали редовно и преди да забременеете, както и да сте получили одобрение от своя гинеколог.

Не прекалявайте със спорта! Пулсът Ви не трябва да превишава 135-140 удара в минута.

Не тренирайте сами, особено в последния триместър от бременността, за да има кой да Ви помогне в случай, че се случи нещо непредвидено.

За да подпомогнат съединителната тъкан на непрекъснато нарастващия си корем, много жени използват т.нар. колани за бременни.

Какво още е необходимо да знаете

Трябва леко да редуцирате спорта през последния триместър и най-вече непосредствено преди термина. Жени, които имат здравословни проблеми могат да практикуват спорт само след изрична консултация с лекар.

Но ако не се чувствате добре, не се мъчете! Всяко движение е по-добре от нищо, така че не се вглъбявайте в изпълнение на упражненията точно до секундата.

По време на бременността ставите се отпускат, допълнителното тегло в предната част на тялото измества центъра на тежестта и дишането също може да стане затруднено.

Избягвайте да изпълнявате упражнения, легнали по гръб. При това положение нарастващата матка може да окаже върху натиск върху аортата, която връща кръвта към сърцето. Опитайте упражнения в легнало странично положение, които помагат за поддържане циркулацията на кръвта към бебето или да си подложите възглавница.

Физическата активност и практикуването на спорт през бременността имат огромно значение за правилното развитие на плода. Под спорт не трябва да разбирате само силови тренировки и вдигане на тежести. Спортът може да бъде плуване, разходка в парка, въртене на велоергометър във фитнеса и много други приятни активности. Чистенето вкъщи също се брои за физическа дейност.

Не се колебайте да потърсите професионална помощ и съвети. Доверете се на акушеро-гинекологичения кабинет д-р Доля Нейкова: 

https://neikova.com/contacts.php

Назад

Полезно