Връзката колаген и имунитет

Най-добрата превенция срещу различни заболявания несъмнено е здравословният начин на живот и здравата имунна система. Всеки ден сме изложени на най-различни вредни взаймодействия. Затова имунната система трябва да е подготвена да реагира на множество вируси и бактерии от околната среда, която ни заобикаля. Но за да може имунната ни система да продължи да функционира правилно и да ни предпазва, можем да й помогнем като се придържаме към здравословен начин на живот. Това може да се постигне с правилно хранене, активен начин на живот, правилни хранителни добавки и избягването на вредните фактори.

Основните линии на защита за имунната ни система са кожата, която действа като “повърхносттна бариера”, следвано от имунният отговор на човека - вроденият имунитет и накрая адаптивния и придобит имунен отговор . По-малко известно е, че богатите на колаген тъкани стават все по-признати за ролята си в поддържането на правилно функционираща имунна система. Трите основни тъкани, богати на колаген, участващи в имунния отговор, са кожата, извънклетачната матрица на цялото тяло и костният мозък. 

Как функционира имунната система?

Човешкото тяло има специална система, чиято задача е да се бори срещу всички вредни влияния и да поддържа здравето на човека, а именно имунната система, която се състои от органи, тъкани, клетки и протеини, които заедно защитават организма от бактерии, вируси и паразити, които могат да причинят заболявания или инфекции. Тя постоянно работи и открива дали клетките принадлежат на нашия организъм или не. Когато открие заплаха, имунната система задейства имунен отговор и унищожава заплахата. 

Как можем да я подсилим?

Дори и да звучи изнанадващо, естественият имунитет може да бъде повишен или подсилен. Най-добре можем да направим това и да помогнем на тялото си като се придържаме към здравословен начин на живот и придобием добри навици. Така имунната система ще бъде подготвена да се бори срещу вирусите. Чрез консумация на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, редовни физически упражнения, ограничаване на консумацията на алкохол, тютюнопушене, достатъчно сън, миене на ръце и намаляване на стреса.

В идеалният случай необходимите витамини и минерали може да се приемат чрез храната, но ако отова не е достатъчно е добре да се помисли за хранителни добавки. Те допълват основният източник от храната и напитките, а не ги заместват, което е много важно да не се бърка. Витамин C,A,D, E, B6, желязо, цинк, селен, колаген.

Всички знаят, че колагенът допринася за поддържането на млада кожа, красива коса, здрави кости, стави и нокти. Малцина обаче знаят, че той се грижи също и за стомашно-чревното здраве и за нормалната функция на имунната система.

Какво представлява колагенът накратко?

Колагенът е най-разпространеният протеин в организма, който съставлява 30% от общия протеин в тялото. Той е основен компонент на кожата, косата, ноктите, ставите, зъбите и на много други важни органи от човешкото тяло. Подобрява състоянието на кожата, поддържа мускулният тонус и костно-ставната система. Но също така е и изключително важен за здравето на червата и имунната система.

Колагенът се среща под различни форми (хидролизиран, желатинов) и има различни източници (в зависимост от тях може да бъде телешки, пилешки, морски и т.н.). Колагенът с най-добра абсорбция на клетъчно ниво, е хидролизираният, известен още като „Колагенови пептиди”. Счита се, че той е по-лесен за храносмилане и е най-близък по състав с колагена, който нашият организъм синтезира. Приема на колагена подсилва и подпомага работата на имунната система, подобрява мускулния тонус и физическите резултати, допринася за добрия вид и състояние на кожата, косата, ноктите, подхранва ставите и костите.

Чети повече: Омега-3 и ползите за женското здраве

С напредване на възрастта производството на колаген в организма намалява, а това има своите последици. Започва да намалява костната плътност, ставите остаряват.

 

Имунната система е изложена всекидневно на невидими за окото врагове, а за да може да се справи с всички бактерии и вируси, тя се нуждае от достатъчно хранителни вещества, сън и хигиена. Грижата за тялото под формата на витамини и други хранителни вещества трябва да е естествено през цаялата година, не само през вирусните периоди. Затова грижете се за тялото си целогодишно, правете профилактични прегледи, дори да нямате оплаквания и се консултирайте редовно с лекари-специалисти. 

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

Назад

Полезно