Как да стимулираме прохождането на бебето?

Първите стъпки! С какво нетърпение се очакват те от родителите и колко радост носят във всяко семейство! По стара традиция обикновено този ден се отбелязва тържествено като празник в семейството - „прощъпулник”.

Прохождането е ключов момент от развитието на детето и е събитие, което се помни от родителите цял живот. Но кога точно ще се случи е въпрос, на който трудно може да се отговори.

Въпреки че се наблюдават сходни тенденции при прохождането на мъничетата, не съществува универсален отговор на този въпрос. Всяко дете е различно и уникално и е важно като родители да позволите на бебето да се развива в собствени темпове.

Повечето деца правят първите си стъпки в периода между 9 и 15 месец. След това им отнема още няколко месеца, докато се стабилизират и станат по-уверени. Отделните мускулни групи укрепват, а с узряването на централната нервна система се подобрява и двигателната координация.

 

Преди прохождането

Преди прохождането детето се учи да контролира главата си, да се обръща от гръб по корем и обратно, да седи без опора, да пълзи.

Пълзенето усъвършенства координацията между ръцете и краката. Изправянето и придвижването, държейки се за мебелите е следващата стъпка преди прохождането.

От пълзенето има и друга полза, то се научава да сяда, а след това да се изправя и да пристъпва настрани.

Постепенно бебето започва да пази баланс, подобрява се координацията, укрепват и мускулите на краката, които поддържат изправения стоеж. След това детето се пуска и успява да остане изправено в продължение на няколко секунди. Това е и знак, че то скоро ще направи първите си самостоятелни крачки.

 

Как да проверите готово ли е да проходи?

За да проверите дали физически е готово за прохождане е удачно през седмия месец то да бъде изправяно и подкрепяно под мишниците. Това се прави с цел да се провери готовността му за задържане на крака.

 

Дали детето ще проходи на 9 или 15 месеца не оказва влияние върху бъдещото му физическо или интелектуално развитие. По-тежките бебета също могат да проходят по-късно, докато мускулите им укрепнат достатъчно, за да могат да издържат тялото.

 

Има ли разлика в прохождането на момчета и момичета?

Често се наблюдава по-бързо израстване и развитие при момичетата. Това са наблюдения, но не и правила. Възможно е да забележите, че момичетата прохождат по-рано, на около 9 месеца, докато момчетата правят първите си крачки най-често на около 12 месеца.

Не се опитвайте да ускорите процеса, ако усещате, че детето все още не е готово. Може да го стимулирате обаче чрез някои игри, така че да събудите интереса му към прохождането.

Чети повече: Защо бебето плаче?

Проходилките

Сред най-популярните и често използвани играчки за прохождане са уокърите или проходилките.

Стандартните проходилки тип „паяк” все по-широко се отричат, като някои държави дори са забранили употребата им. Причината е, че по този начин мускулните групи на краката се развиват неправилно, защото детето не пренася тежестта на тялото си на тях. Освен това е доказано, че чрез проходилките се забавя прохождането, тъй като детето става много подвижно, лесно достига до всичко и стимулът за самостоятелно прохождане значително намалява.

 

Играчки за дърпане и бутане

Препоръчват се т.нар. бутащи играчки. При тях детето се хваща от едната страна и се придвижва с помощта на играчката на колела, оставяйки цялата опора на тялото да падне върху краката.

След като детето се чувства комфортно с играчките за бутане, можете да преминете към играчки за дърпане.

 

Да носи ли обувки?

При прохождането се препоръчва детето да е босо. Така краката са в най-добър контакт с повърхността и у детето се създава по-добър усет. При избора на обувка е важно тя да е с достатъчно мека подметка и да осигури необходимият комфорт на все още неукрепналите мускулни групи.

 

Обезопасяването на апартамента

В началото бебето трудно спира. Основният начин да спре, след като е тръгнало, е да падне. Важно е всички ръбове на мебелите да са обезопасени, шкафовете и чекмеджетата да са заключени, а опасните предмети да са прибрани.

 

Каква е ролята на родителите?

За усвояване на необходимите двигателни умения и навици детето се учи от възрастния. Всяко едно ново движение детето извършва отначало с помощта на възрастния, а после самостоятелно под негов контрол. Вместо непрекъснато да се забранява на детето, трябва да му се покаже и да се научи да тича, без да се спъва, и да скача, без да пада, а дори и да пада - без да се наранява.

 

Упражнения за прохождане

За да може да се осъществи прохождането е необходимо бебешкото тяло да е подготвено и стабилно.

 

Упражнения за баланс

Щом детето започне да стои самостоятелно, можете да започнете упражнения за баланс. Използвайте голяма топка и поставете мъничето по корем върху нея. Придържайте го за ръцете и бавно движете топката напред и назад.

 

Прохождането при бебетата е наистина вълнуващо събитие. За да се развиват и възпитават правилно движенията у малкото дете, са необходими повече простор и игра, защото играта придава смисъл на движенията.

Необходимо е също да се набавят подходящи играчки, които да го подбуждат към едно или друго движение. В играта и с играчките детето повтаря многократно и с удоволствие съответните движения, без да се уморява, а възрастният му показва как по-лесно и по-добре да ги извършва.

 

 

 

 

 

Назад

Полезно