Кога бебето е готово за захранване?

Кога можете да започнете захранването при вашето мъниче? Може би един от най-често задаваните въпроси при майките. Много често детето само ви показва кога е готово да бъде захранено с друга храна, освен майчината кърма. Може да следите за някои признаци при поведението му, от които да разберете дали е готово за твърда храна. Дори да забележите знаци, че бебето ви е готово за захранване, педиатрите препоръчват да се изчака до 6-ти месец преди да го направите.

 

Алергии към определени храни

Захранването стъпка по стъпка е добре за неговото здраве, тъй като му позволява да изгради имунитет, който ще му помогне за защита от алергиии или непоносимост към храни, както и към заболявания.

Ако имате прояви на алергии към храни в семейството бъдете внимателни, когато захранвате бебето и следете неговите реакции. Ако се появи подобна нежелана реакция от някоя храна или временно я премахнете от менюто му или се консултирайте веднага със специалист, за да ви каже точно как да процедирате.

 

Не се фокусирайте, върху количеството храна, което то ще изяде. Необходимите му хранителни вещества, то си набавя от кърмата или адаптираното мляко. Важното е бебето да свиква с храненето и да започне да се запознава с различни аромати, вкусове и консистенции.

 

Задължително се консултирайте с вашия педиатър, кое на е най-добре за бебето, тъй като храносмилателната му система все още не е достатъчно развита, за да обработва храна.

 

 

Има няколко признака, по които може да определите, че бебето е готово за захранване с твърда храна:

- Бебето трябва да може да седи добре изправено в бебешкото столче за хранене, за да може да поглъща добре и правилно храната.

- Прави дъвчащи звуци – бебето трябва да може да дъвче и преглъща храната си.

- Поглъща храната, а не я избутва от устата си.

- Наддало е здравословно тегло – обичайно това се случва около 6 месечна възраст.

- Проявява любопитство към храната с която се храните – когато посяга към чинията ви и иска да взима храна от там. Признаците на глад подсказват, че то се нуждае от захранване с други полезни за възрастта му храни.

- Има достатъчно добра кординация – бебето трябва да може да хваща храна и да я слага в устата си самостоятелно.

- Добро храносмилане – ще го познаете по изпражненията на бебето: редовни, без колики, без запек и представляват жълтеникава кашеста консистенция. 

 

Как да проверите дали е готово за захранване?

Гълтателен рефлекс: когато се чудите дали е време да въведете нова храна, пробвайте следния тест – дайте на бебето да пийне от лъжичка и наблюдавайте ще може ли да преглътне водата, или тя ще се стече по брадичката му.

 

Ако вече не избутва храната си с език, има добрата координация и поднася играчки към устата, както и има интерес в опитите да си открадне по нещо от вашата чиния са ясни показатели, че детето е готово да опита друга храна наред с кърменето.

 

Чети повече: Защо е важно да пеем на бебето?

Режим на хранене

Добре е да изградите режим на хранене и да предлагате твърдите храни в определени часове. Кърменето продължава, но може да следите бебето да не суче непосредствено преди времето за предлагането на твърдата храна, за да има все пак интерес и към нея.

 

Ранно захранване (след навършване на 4-5 месеца) може да се препоръча при намаляла кърма и ниско наддаване.

 

6-месечната възраст е най-препоръчителна за въвеждане на твърда храна според специалистите, но има деца, които имат нужда от допълнително хранене и преди това. Педиатри съветват да не е по-рано от 4-месечна възраст.

Ако бебето е родено преждевременно, трябва да пресметнете неговата гестационна възраст – да броите от датата, в която е трябвало да се роди.

 

В първите месеци от живота бебето не се вълнува от нищо друго, освен от майчиното мляко, или от адаптирано мляко. Точно затова интересът му към различна храна е основен признак, че е готово да пробва нещо ново.

Назад

Полезно