Kакво значи лежане за задържане и защо понякога е необходимо?

По време на бременността жените трябва да се грижат добре за здравето си, да не се преуморяват и да си почиват. Понякога обаче това е наложително и по препоръка на лекаря. В тази статия ще разгледаме коя бременност се определя като рискова бременност и какви са причините за лекарското предписание “лежане за задържане”.

Кога бременността се определя като рискова?

Факторите, които могат да предопределят протичането на бременноста като рискова могат да бъдат от различно естество. Когато бъдещата майка има някакъв хроничен здравен проблем, като кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, диабет и др., е възможно лекарите да определят бременността като рискова. Към рисковата група попадат и бременните с наднормено тегло, употребяващите алкохол и дрога, както и много младите (под 17 год.) и по-възрастните (над 35 год.). Жените, които очакват близнаци или повече от две бебета накуп, бременните, при които е установено, че имат плацента превиа (плацентата покрива шийката на матката), и тези, преживели веднъж преждевременно раждане, също се следят под зоркото внимание на лекарите. 

Четете повече: Какво трябва да знаем за естественото раждане

Въпреки многото тревоги, свързани с различни усложнения, при по-малко от 25% от жените с рискова бременност се налага някаква интервенция. В повечето случаи намаляването на ежедневното темпо и почивката напълно прогонват заплахата от усложнения и месеците до раждането минават спокойно.

Ако бременността ви е определена като рискова, е важно да сте наясно коя е причината за това. Когато сте добре информирани, ще сте по-спокойни и отговорни към състоянието си. Задължително е при каквито и да е обезпокоителни признаци да потърсите лекарска помощ. 

 

 

 

Как протича бременност, определена като рискова?

Първо и най-важно е да намалите темпото и да се постараете да не се стресирате излишно. След консултация с лекар, той може да препоръча почивка у дома, а понякога се налага жената с рискова бременност да постъпи в болница. Установено обаче е, че покоят на легло при домашни условия, когато около бъдещата майка има помощник, е по-добрата алтернатива.

Ако болничното лечение е задължително, не правете от това трагедия. Престоят не се равнява на изолация и често води до нова и положителна нагласа за живота. Заради съществуващите рискове често жените коригират нездравословния си стил на живот, повече внимават с какво се хранят, избягват онова, което може да доведе до проблеми.

 

Ако се наложи да останете вкъщи…

Препоръчаният покой на легло, многочасовото гледане на телевизия или чатенето във форуми в началото изглеждат като сбъдната мечта, но проучвания сочат, че бъдещите майки с рискова бременност се чувстват потиснати и разстроени от принудителната почивка и изолацията от социалния живот. Ето няколко съвета, с които бременността вкъщи ще мине по-леко:

Ако сте сред тези жени, които са категоризирани в групата „жени с рискова бременност“, опитайте се да приемете състоянието си спокойно. Почивката не означава, че 9-те месеца ще минат в постоянни заплахи за вашето здраве и за здравето на бебето ви.

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

Назад

Полезно