Защо бебето плаче?

Може би най-трудната част от родителството през първите месеци - разгадаването на загадката „защо плаче бебето“.

Новороденото не може да говори, така че плачът е първосигналното изразяване на всеки дискомфорт, който изпитва. Може да е нещо малко и несъществено, но то не знае как по друг начин да го изрази. Някои плачат повече, други са по-спокойни. Това зависи от много фактори, но най-вече от темперамента, който е различен при всички от най-ранна възраст.

Плачът е основен начин на комуникация за новороденото. Не съществува универсален наръчник „Как да се справим с плачещо бебе?“, но може да имате предвид тези неща:

 

Различни видове бебешки плач

От глад - Това обикновено е първото, което си мислят родителите, когато чуят гласчето на бебето. Колкото е по-малко детето, толкова по-често изпитва глад, защото стомаха е още с доста малки размери и побира скромни количества храна. Обикновено плачът от глад е силен. Ако от последното кърмене са минали около два часа, огромна е вероятността именно глад да е причината.

Когато усети глад, бебето започва в началото да върти главичка с широко отворена уста, в опита си да намери гърдата (биберона), който дава храна. Специалистите по ранно детско развитие препоръчват бебето да бъде хранено не под час, а винаги, когато дава признаци за глад.

 

Заради памперсът - Бебетата могат да се изходят по време на хранене, на спане, на разходка, по всяко време. Повечето от тях изчакват търпеливо да ги преобуете, без да показват раздразнение. Някои обаче се чувстват некомфортно, особено когато кожата се е зачервила.

 

Претопляне - Родителите обикновено добре обличат и завиват малкитче. По-често се случва обаче плачът да се появи, защото на детето му е твърде топло. Добре е температурата в стаята, където спи, да е между 18˚ и 20˚. Достатъчно е да е облечено с памучно боди плюс блузка и долнище и да е завито с пухкаво памучно одеялце.

 

Здравословен проблем - Ако детето се разболява или има какъвто и да е здравословен проблем, плачът е различен.

Образуването на газове също може да бъде причина за плача на бебето. Това възниква, ако в стомаха все още има въздух и ако детето не е уригнало достатъчно след последното хранене. Вдигнете внимателно бебето и отново го уригнете. Понякога масажирането на коремчето на бебето с леки, кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка също помага.

 

За внимание - Често плачът е защото дребосъкът иска близост: да го вдигнете и погушкате. В първите седмици няма как да го разглезите, така че не пречи да удовлетворите желанието му. Може да го поносите в слинг или в кенгуру.

 

Умора - Когато са изтощени, дребосъците често не могат да заспят. Това ги дразни още повече. Липсата на сън оказва влияние и върху имунните функции на организма. Скоро след като се появи бебето, всеки родител, разбира, че режимът на бебето по отношение на съня сън е точно толкова важен колкото и този за храненето. Занесете ги в тиха стая без други хора и без дразнители като телевизия и светлини. Благоприятно на заспиването действат люшкането, возенето в количка, кърменето (в този случай то е за успокоение, не за нахранване), тихото пеене и др.

 

Колики - Плачът от тях е силен, рязък и на пристъпи. Обикновено този проблем се появява около 3-та седмица и продължава до към 3-я – 4-я месец.

 

От скука - Има и такива моменти, в които дребосъкът плаче от скука.

Чети повече: Защо е важно да пеем на бебето?

Как да успокойте малчугана ако плаче

Кърмене - Бебетата, които се хранят естествено, са по-спокойни;

Разходки - Прекарвайте колкото може повече време на открито;

Ритуали - Къпете го всеки ден по едно и също време и превърнете процедурата в традиция.

Формулата за успокоение е различна за всички родители. Намерете най-подходящия за вас и вашия мъник. Забележите ли, че бебето реагира по необичаен начин, важно е да се обърнете към специалист, който да прегледа бебето и да прецени има ли възпаление и как е нужно да предпише лечение.

Назад

Полезно