Ранни грижи за добър имунитет при децата

Детският имунитет винаги е бил важен детайл от здравния диалог, а през последните години се превърна в задължителна тема. Има някои превантивни мерки, които значително могат да понижат риска от боледуване на вашето дете. Важно е да знаем обаче какво всъщност представлява имунната система и как може да засилим имунитета на децата си.

 

Какво представлява имунитетът?

Имунитетът (правилното функциониране на имунната система) е от първостепенно значение за оцеляването ни. Представете си го като щит, без който бихме били беззащитни срещу непрекъснатите атаки от бактерии, вируси, паразити и други патогени. Той ни поддържа здрави и способни да се противопоставим на всички тези заплахи, на които сме изложени от самото ни раждане. 

За разлика от възрастните, имунната система при децата не е достатъчно зряла, за да се справи адекватно с факторите, на които е изложена.

Със спадането на температурата в преходния сезон се създават подходящи условия за лесното преживяване и разпространяване на грипния вирус, както и много други вирусни и бактериални причинители. Това е подходящият момент, в който трябва да подсилим имунната система на детето.

 

  1. По-разнообразно меню

Проучванията са категорични, че менюто, базирано на зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци, дребни горски плодове и цитруси, домати, чушки и кореноплодни, снабдява детския организъм с пъстър набор от витамини, минерали и полифеноли, които регулират имунната функция и могат да способстват възстановяването от инфекции.

Приготвяйте ястията вкъщи с повече зеленчуци и не пропускайте да включите детето в процеса, така че да засилите интереса му и да намалите вероятността от съпротива срещу изяждането им.

 

  1. Здрави черва – добър имунитет

Сигурно сте чували, че около 70% от имунната система се намира в червата. Това до голяма степен е вярно и ако чревното здраве е изрядно, имунитетът също ще функционира добре. Освен че са богати на микронутриенти, шарените зеленчуци са и добър източник на фибри. Фибрите, от своя страна, са важна предпоставка за доброто чревно здраве и могат да послужат като пребиотик – храна за полезните бактерии в червата, насърчаваща тяхната численост и многообразие.

Допълнителният прием на пълнозърнести продукти и различни ферментирали храни е още една стъпка в услуга на доброто чревно здраве.

 

  1. Пълноценен сън

Адекватният като продължителност и качество сън е предпоставка за добра имунна система. Сънят подобрява ефикасността на Т-лимфоцитите, които са в основата на клетъчния имунитет.

 

  1. Стресът

Проучвания при деца показват, че високите нива на стрес в семейството се свързват с потиснат имунитет и по-често боледуване от инфекциозни болести.

 

  1. Окуражавайте движението

Движението при децата най-често е под формата на игра и данните за тях сочат, че която и да е двигателна активност е по-добра от никаква двигателна активност. Затова не ги оставяйте прекалено дълго насаме с мобилните устройства, ами ги насърчете да открият удоволствието от спорта. 

 

  1. 6. Често миене на ръцете

Най-простото и ефективно средство за предотвратяване разпространението на вируси и бактерии. Родителите е добре да дават пример на децата, затова вие също си мийте ръцете като се приберете вкъщи.

 

  1. 7. Достатъчно сън и почивка

Погрижете се детето ви да спи достатъчно през деня. Въз основа на проведени изследвания специалистите препоръчват 11 часа сън за деца в предучилищна възраст, 10 часа за ученици и 9 часа за подрастващи.

Чети повече: Алергични реакции при децата и как да се подготвим за тях?

 

  1. 8. Достатъчен прием на течности

Пиенето на течности е изключително важно за запазване на бодростта. Изследванията показват, че децата по-често се обезводняват от по-възрастните, затова често предлагайте вода или неподсладен чай на детето, макар и само по няколко глътки.

 

  1. 9. Достатъчно движение на чист въздух

Физическата активност поддържа имунната ни система във форма. Прекарвайте поне 30 минути дневно заедно с детето на детската площадка, на разходка или играейки на гоненица в парка.

 

  1. Хранителни добавки

Хранителните добавки с доказано добър имуноукрепващ ефект са черен бъз, ехинацея и джинджифил, които се прилагат профилактично или лечебно.

- Витамин С – известен антиоксидант, който предпазва от настинка и грип, като елиминира патогените от организма. Най-добър източник са свежите плодове като портокал, лимон, грейпфрут, киви и др.

- Цинк – профилактичният му прием осигурява правилното поддържане на нивата на растежния и други хормони, както и правилен растеж при децата. Има отношение към здравето на централната нервна система, за нормално храносмилане, добро зрение и здрава кожа.

- Витамин Д е особено важен за здравината на костите.

- Пчелен прашец – съдържа витамини от В-комплекс, незаменими аминокиселини, нуклеинови и мастни киселини и оказва положителен ефект в укрепването на имунната система.

- Горски плодове – съдържат пигмент антоцианин, който има антиоксидантни свойства, витамини А и С.

- Естествените продукти мед, джинджифил, мащерка, канела, куркума имат общо укрепващо организма действие.

 

Ранни грижи за добър имунитет

Важно е да знаем, че периодът, в който имунитетът се учи и усъвършенства, е процес, на който можем да оказваме влияние. Т.e. ако искате да дадете най-добрия здравословен старт на детето, трябва да подпомагате неговата имунна система, особено през първите години от живота му. Стартирайте със здравословни дози витамин D, чистият и свеж въздух пък подобряват метаболизма, кръвообращението, работата на нервната система и общия тонус на организма, осигурете подходящата среда за детето – нека то да играе сред природа.

 

На какво се дължи слабата имунна система?

Като цяло, организмът на малчуганите е по-слаб и именно затова те са предразположени към по-често разболяване. Имунната им система все още не е достатъчно силна, за да се справи с вирусите и настинките, които ги атакуват. Причина за слаба имунна система може да е липса на определени витамини и минерали, както и на някои нездравословни навици.

 

Здравето на детето е приоритет номер едно за всеки родител, а изграждането на силна имунна система още със самото раждане е една от стъпките към хубав и щастлив живот. Следвайте стъпките за правилна храна, благоприятна емоционална среда и разбира се, не се колебайте да подхраните детския организъм с нужните вещества, за да има детето ви усмихнато детство, а вие спокойствието, че сте направили най-доброто за него.

Назад

Полезно