Инфекции по време на бременност

 

В женското тяло настъпват редица промени и трансформации по време на бременност. Някои от тях могат да доведат до сериозни неразположения и за да бъдат избегнати, следва да спазвате отлична хигиена, да се храните се здравословно, да пиете много течности и да следите и за най-малкия дискомфорт. Днес разказваме за някои от най-често срещаните инфекции по време на бременност.

 

Гъбична инфекция

Сърбежът и паренето, предизвикани от гъбичните инфекции, обикновено са резултат от свръхрастежа на Кандида –  гъбичка, която естествено се среща във влагалището. По време на бременността повишените нива на естроген и прогестерон спомагат да се създаде такава среда, в която гъбичките могат да се размножават. Лечението на вулво-вагиналната кандидоза се извършва с различни имидазоли и триазоли под формата на кремове, песари, вагинални глобули и орални таблетки за еднократно или продължително приложение.

 

Предотврaтяването на инфекциите не е невъзможно, дори и за бременните жени, стига да носите удобно памучно бельо, да се хидратирате, да приемате плодове вместо рафинирана захар и повече кисело мляко, тъй като е естествен пробиотик и предотвратява появата на такъв тип инфекции в тялото.

 

Четете повече: Диета и правилно хранене по време на бременност

 

Бактериална вагиноза

Приблизително 1 на 5 бременни жени развива тази неприятна инфекция. Бактериалната вагиноза възниква, когато има свръхрастеж на бактерии, които естествено виреят във влагалището, но по време на бременност могат да бъдат повлияни от  промените в локалния имунитет и така се създават условия за инфекция. Добрата новина е, че това заболяване е лесно за диагностициране и за него има лечение. Препоръчва се микробиологично изследване в началото на бременността.

 

Бактериалната вагиноза понякога отшумява сама. Ако сте в първия си триместър, лекарят ви може да изчака да го лекува до втори триместър. Обикновено се предписва лечение с антибиотични глобули, които решават проблема. Най-добрият начин да се предпазите от бактериалната вагиноза е превенцията. Препоръчваме да избягвате да стоите дълго време с мокри бански, винаги обличайте чист чифт бельо след плуване или тренировка и използвайте подходяща козметика за и след баня.

 

Пикочна инфекция
Пикочните инфекции са едни от най-често проявяващите се по време на бременност. Симптомите, с които се разпознават, са тежест и болка в областта на бъбреците, парене при уриниране, повишаване на телесната температура, кръв по време на уриниране и други.

Ако имате някои от тези симптоми незабавно трябва да уведомите вашия лекар, за да ви направи необходимите изследвания и да назначи адекватно лечение. Ако тези инфекции не се лекуват, могат да доведат до други усложнения като ранни контракции, преждевременно раждане и други. Можете да намалите риска от тяхната поява като приемате много течности и вода преди и по време на бременността.

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

 

Назад

Полезно