Диета и правилно хранене по време на бременност

Всички сме чували, че бременността е най-щастливият период за всяка жена, но той крие своите рискове и тежки периоди. Затова е хубаво да знаем как да се храним правилно през този период и как да се грижим за себе си. В тази статия разглеждаме различните тримесечия и подходящата храна, като е важно да не забравяме, че диетата е нещо строго индивидуално и консултацията със специалист е задължителна преди всякакво действие - запазете час за консултация.

Бременността като напълно нормално състояние на женския организъм не би трябвало да води до промени в начина на живот, включително и на храната, която приемат бъдещите майки. Диетата при бременност трябва да бъде такава, че да включва в себе си разнообразна и вкусна храна, която да осигури адекватно увеличаване на телесното тегло в зависимост от телесната маса преди забременяване и да подпомогне кърменето след бременност.

Развитието на плода до голяма степен зависи от подбора на храните, поради което жените започват да си задават въпроси дали избират правилните калорийни източници. Важно е да знаем, че през първия месец на организма са необходими около 2000 калории на ден. През втория месец те се увеличават с 360 калории повече, което ги прави по 2360 калории на ден. През третия месец увеличаването се препоръчва да бъде с 475 калории повече, което прави приблизително 2475 калории на ден. След етапа на бременността идва и друг важен период, а той е този на кърменето. По време на периода на кърменето е хубаво жените да поемат с по 505 калории повече, което прави близо 2505 калории на ден.

Проблеми с теглото при бременност

Теглото на жената е важен показател за здравословното състояние както на самата родилка, така и на плода. Ако се спазват горепосочените калории, жените не би трябвало да имат проблем с теглото и в месеците на кърмене да възвърнат теглото си от преди бременността. Хубаво е да се внимава с размера на порциите и колко често се хранят бъдещите майки, както и да се избягва хапването “за двама”. В първото тримесечие е нормално да се наддадат между два и седем килограма, които при правилно спазване на калорийните източници, не би било проблем да се свалят след бременността.

Витамини за бременни

Консумирането на витамини по време на бременността също е важен показател за здравето на майката и на плода. Препоръчва се приемане на естествени витамини от плодовете и зеленчуците, както и персонално предписани хранителни добавки от доктор-специалист. Плодовете и зеленчуците, които се приемат, трябва да бъдат сезонно подбрани. 

Полезни храни по време на бременност

Други храни полезни за прием по време на бременността са така наречените сложни въглехидрати, източници на които са просото, елдата, ечемикът и други. Те силно се препоръчват за бременни жени, тъй като са източник на ненаситени мазнини, които са полезни за плода. От друга страна не се препоръчва консумацията на пшенични продукти, поради високия гликемичен индекс, който може да доведе до повишаване на кръвната захар в организма. В ядките и рибата също могат да бъдат открити ненаситените мазнини, полезни за бременните жени. Интересно е, че океанските риби са препоръчителни, за разлика от рибите, които съдържат живак като акула, риба-меч и други.

Друга група храни, необходими по време на бременността, са протеиновите групи храни, които са боб, леща, яйца и извара. Те осигуряват на организма важни елементи, нужни по време на растежа на плода.

Четете повече за: 5D ехография - иновация в акушерството и гинекологията

Не на последно място, огромно значение за здравословното състояние на бременните жени, имат Омега-3 мастните киселини. Те са важни за тялото и е добре да знаем, че човешкият организъм не може да ги синтезира сам, поради което е необходим техният допълнителен прием. Омега-3 мазнините са ключови за правилното функциониране на сърцето, очите и мозъка. DHA е градивен елемент, който се добавя от Омега-3 мастните киселини и е жизнено необходим за плода по време на растежа. Майката набавя този елемент на плода чрез пъпната връв, затова е препоръчителен ежедневен прием на 200 грама от елемента, в допълнение на 250 грама EPA за възрастни, за да расте благонадеждно плодът в утробата.

В заключение е важно за жените да имат добър баланс на елементите в организма, а те включват магнезий, калций, витамин Б1, фолиева киселина, желязо, цинк, витамин Д, витамин Ц и селен.

За повече информация, запазете час за преглед и консултация в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова”, гр. Шумен.

Назад

Полезно