Човешки папиломен вирус - симптоми и лечение

Какво представлява човешкият папиломен вирус (HPV)?

Човешкият папиломен вирус (HPV) има над 350 типа, като много голяма част от тях са причината за генитални инфекции. При този тип инфекции, HPV вирусът се категоризира в две основни групи (ниско и високорискови), спрямо епидемиологичната им връзка с рака на шийката на матката:

Прочетете още: Профилактика и симптоми при рак на шийката на матката

Какви са симптомите на HPV вируса?

Човешкият папиломен вирус протича безсимптомно и преходно, когато имунната система на заразения е по-силна. Акушер-гинеколозите препоръчват редовното посещение за профилактични прегледи, защото само така може да се установи своевременно наличието на този тип вирус и да се вземат навременни мерки за неговото лечение. В много от случаите, инфекцията с някой от типовете на човешкия папиломен вирус се преболедува от организма до една година, а при по-слаби имунни системи - до две години. В практиката има малък процент от заболели, при които, за съжаление, HPV вирусът преминава в злокачествено заболяване, като рака на шийката на матката.

Важно е да се знае, че дори прекаран, към човешкия папиломен вирус не се изгражда постоянен имунитет от организма и е възможно повторно заразяване със същия тип HPV.

Въпреки, че протича без изразени симптоми, в много случаи, когато пациентът е заразен с някой от високорисковите типове, е възможна появата на образувания. Те биват определени като брадавици и се срещат на различни места по тялото. При жените, често срещано е такива брадавици да се образуват на някое от следните места по тялото:

Важно е да отбележим, че човешкият папиломен вирус се среща и при мъжете. При тях, брадавиците се локализират най-често на следните места по тялото:

На този етап все още не е познат начин за тестване при мъжете, за установяване на инфекция с човешки папиломен вирус и неговото типизиране.

Прочетете още: Инфекции с човешки папиломен вирус (HPV)

Какво е необходимо да се направи при установена HPV инфекция?

Вашият акушер-гинеколог ще назначи допълнителни изследвания за установяване на типа на човешкия папиломен вирус. По негова преценка може да се учести вземането на цитонамазка и биопсия при съмнения за туморно образувание вследствие от вируса.

При откриване на човешки папиломен вирус в организма, акушер-гинеколозите препоръчват незабавното преустановяване на сексуални контакти с вашия партньор. Особено важно е да отбележим, че дори при използването на презерватив е възможно заразяването с човешки папиломен вирус.

Прочетете още: Болести предавани по полов път

 

Много е важно да се знае, че този вирус е латентен, което означава, че заразяването на някой от партньорите може да се е случило преди време, но поради отслабена имунна система, да се прояви „със закъснение“.

Какви са видовете лечение на човешкия папиломен вирус?

Важно: Лечение на HPV инфекция се прилага само и единствено под наблюдението на вашия акушер-гинеколог.

След като вашият лекуващ лекар е назначил необходимите изследвания има няколко начина, по които HPV лечението може да протече:

Акушер-гинеколозите препоръчват профилактични прегледи на всеки 6 месеца като превенция. Погрижете се за себе си, запишете час за преглед и консултация в АГ кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен, още сега.

Назад

Полезно