Как се отразява Covid-19 върху бременните жени и плода?

В световен мащаб днес се говори основно за Covid-19. В началото вирусът не засягаше бременните жени и децата. Последните мутации се оказаха разпространяеми и сред тях.

Симптоми при коронавирус

Инкубационният период на заболяването е от 4-14 дни. Заразяването става чрез директен контакт с болен или по въздушно-капков път. Вирусните частици са жизнеспособни до 72 часа върху пластмасови и метални повърхности, до 24 часа върху хартия и няколко часа във аерозолите. Симптомите на заболяването са добре известни – обща отпадналост, болки в мускулите, температура, хрема, пневмония, фебрилитет, кашлица и задух. По-рядко има стомашно-чревни оплаквания и неврологична симптоматика.

Четете повече за: Кои са опасните симптоми по време на бременност?

Бременността е състояние, при което жените имат отслабен имунитет. Поради тази причина, те са по-възприемчиви към бактериални и вирусни инфекции. Като основен метод на превенция е честото миене на ръце, дезинфекцията, и спазването на дистанция.

Как влияе Covid-19 на плода?

Твърде малко се знае за влиянието на вируса върху плода. Опитът през последната година показва, че той не преминава през плацентата, в следствие на което вътреутробно детето е защитено от инфекцията. Няма заразяване на плода и при раждане по естествен път, затова бременни с установен Covid-19, които са в добро общо състояние, могат да раждат нормално без да заразят бебето си.

Covid-19 по време на бременност

При част от жените Covid-19 се отразява на бременността, водейки до изоставане в растежа на бебето или до преждевременно раждане. Затова се препоръчват допълнителни ехографски прегледи между 24-28 седмица и между 32-36 седмица.

Кърмене и Covid-19

Възниква въпросът за това дали родилките могат да кърмят своите деца. Установено е, че вирусът не преминава в кърмата, тоест бебето не може да се зарази от кърмата. Единственият начин на заразяване е въздушно-капковия и контактния, затова не се препоръчва първите 14 дни от болестта родилката да кърми.

Запазете час за персонална консултация със специалист в акушеро-гинекологичен кабинет Д-р Доля Нейкова - гр. Шумен: свържете се с нас.

Назад

Полезно