Самолечение - колко е опасно?

Живеем в свят пълен с всякаква и лесно достъпна информация. Всичко, което бихме искали да узнаем е на един клик разстояние. За жалост тази информираност не винаги е полезна и би ни послужила добре, а точно обратното. При възникващ проблем със здравето, все повече хора прибягват до самодиагностициране и самолечение. Не забравяйте, че всеки човек е уникален сам по себе си и има своите индивидуални нужди.  Въпреки че може да е изкушаващо да се самодиагностицирате без мнението на специалист, приемът на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасно и дори животозастрашаващо в някои случаи. Ето някои причини защо:

 

Погрешна диагноза: Без подходяща медицинска оценка и нужни изследвания е лесно да поставите погрешна диагноза на вашите симптоми и да изберете грешното лекарство. Това може да влоши състоянието ви или дори да причини нови и още по-задълбочени здравословни проблеми.

 

Неправилна дозировка: Различните медицински състояния изискват различни дозировки на лекарството. Без лекарско ръководство е лесно да вземете твърде много или твърде малко от лекарството, което може да бъде опасно или неефективно. Често хората искат съвети от свои познати, които също са приемали това лекарство, но не забравяйте, че всеки случай е индивидуален. 

 

Нежелани реакции: Самолечението може да доведе до потенциални нежелани реакции, като замаяност, гадене, повръщане, диария и други странични ефекти. Тези реакции могат да бъдат опасни, особено ако работите с тежки машини или шофирате кола. Също така много лекарства могат да причинят алергични реакции, които могат да варират от леки до тежки. Без лекарско ръководство е трудно да разберете дали сте алергични към лекарство, което може да изложи здравето ви на риск.

 

Прочетете също: Алергични реакции при децата и как да се подготвим за тях?

 

Лекарствени взаимодействия: Някои лекарства могат да взаимодействат помежду си или с други здравословни състояния, което може да бъде опасно. Без насоки от лекар е трудно да се разбере дали дадено лекарство е безопасно да се приема с други лекарства или е подходящо за вас и здравословните ви проблеми.

 

Пристрастяване: Съществуват лекарства, които могат да предизвикат пристрастяване, особено опиатите и други болкоуспокояващи. Без лекарско ръководство е лесно да се пристрастите и да развиете зависимост, която може да бъде трудна за преодоляване.

Забавена диагноза и лечение: Опитът за самодиагностика и лечение на медицинско състояние може да доведе до забавяне в търсенето на професионален медицински съвет и подходящо лечение. Това забавяне може да доведе до влошаване на състоянието, което да затрудни лечението му в бъдеще. 

 

Влошаване на състоянието: Опитът за самолечение на сериозно здравословно състояние може да доведе до влошаване на заболяването или състоянието. Това може да доведе до необратими увреждания  или дори смърт.

 

Важно е да се консултирате с медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство, за да сте сигурни, че лекарството е безопасно и подходящо за вас. Лекуващият ви лекар може да диагностицира вашето състояние, да препоръча правилното лечение и да предпише правилното лекарство с правилната дозировка. Самолечението може да бъде рисковано и може да причини дълготрайна вреда на вашето здраве. Важно е да дадете приоритет на здравето си и да потърсите професионален медицински съвет, когато е необходимо.

 

Не се колебайте да потърсите професионална помощ и да се свържете с нас. Доверете се на акушеро-гинекологичения кабинет д-р Доля Нейкова. 

 

 

 

 

Назад

Полезно