Омега-3 и ползите за женското здраве

Омега-3 и ползите за женското здраве

Както вече знаем, Омега-3 мастните киселини имат многобройни ползи за нашето здраве и са особено важни за организма ни, но не се синтезират естествено в тялото ни, затова трябва да бъдат набавяни чрез храна или хранителни добавки. Най-пълноценният източник на тези киселини е рибеното масло.

Защо Омега-3 мастни киселини са толкова важни за нас? 

Те имат основна роля във всички видове процеси в тялото - сърдечното здраве, мозъчната функция, здравината на косата и ноктите, нормалното функциониране на организма. Техният дефицит е причината за много здравословни проблеми, затова е важно да се правят редовни прегледи при специалист, особено за бременните жени.

  

Основните омега-3 мастни киселини са алфа-линоленовата мастна киселина (ALA), ейкозапентаеновата мастна киселина (EPA) и докозахексаеновата мастна киселина (DHA). Набавянето им трябва да бъде приоритет за нас и най-лесно може да стане чрез консумацията на риба и морски продукти, или чрез приема на хранителни добавки с рибено масло. Но е важно да знаем, че рибеното масло и Омега-3 не е едно и също нещо. В рибеното масло се съдържат Омега-3 мастни киселини, както и витамин А, необходим за нормалното състояние на зрението, кожа, кости, зъби, витамин Д, който подпомага абсорбцията на калция и фосфора.

Омега-3 или Омега-6 мастни киселини?

Повечето от нас приемат повече Омега-6 мастни киселини, защото те се съдържат в храни като растителното олио и месото, докато приемът на омега-3 е значително по-малък. Омега-6 също са есенциални мастни киселини, но когато приемаме повече от тях и по-малко от омега-3, създаваме предпоставки за появата на възпаления и условия за различни заболявания.

Четете повече: Диета и правилно хранене по време на бременност

Омега-3 мастните киселини влияят добре на ставите, мозъка, кожата и сърцето, но имат и още много ползи:

- Подобряват съня, защото помагат на тялото да синтезира хормона мелатонин и така да спите по-дълбоко и непробудно.

- Понижават кръвното налягане, тъй като омега-3 помагат на кръвоносните съдове да се разширяват, за да може сърцето не изтласква кръвта прекалено мощно. Редовният им прием води до по-нисък риск от инсулт.

- Разбира се, едно от важните неща за всяка жена са нейната кожа, коса и нокти. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, които помагат при проблеми с кожата, като допринасят косата и ноктите да бъдат по-здрави.

- Облекчават предменструалните симптоми, когато станете мрачни, раздразнителни и тревожни в този период от месеца. Омега-3 помагат за тези симптоми, както и подуването на корема и чувствителността на гърдите.

Важно ли е да приемаме Омега-3 при бременност?

Несъмнено! Ползите на Омега-3 при бременност са много. Те са необходими за нормалното неврологично развитие на плода, за нормалното тегло при раждане и за оптималната продължителност на бременността.

Мастните киселини се натрупват в мозъка на бебето през последния триместър на бременността. Те могат да бъдат от полза за детето в ранната възраст и ще помогнат да има по-добро зрение, както и правилно функциониране на мозъка и очите му.

Освен това приемът на омега-3 намалява риска от преждевременно раждане и раждане на дете с ниско тегло.

Понякога се среща и следродилната депресия при майките. Допълнителният прием на омега-3 намалява тежестта на чувствата и емоциите в подобни случаи.

Гестационният диабет се появява за пръв път по време на бременност и около 5% от бременните го развиват, но мастните киселини помагат за намаляването нdaа неговата тежест.

Помага и за предотвратяване на развитието на друго сериозно усложнение на бременността - прееклампсията.

 

Приемът на Омега-3 мастни киселини е от основно значение за всички хора, особено за жените и бременните.

Неговите ползи при бъдещите майки и техните деца са многобройни и не трябва да се пренебрегват. Помагат бременността на жената да мине по-леко и безпроблемно и на правилното и добро развитие на детето още преди да се е появили на бял свят.

Разбира се, всеки прием на медикаменти и хранителни добавки трябва да бъде консултиран със специалист, който разбира Вашите и нуждите на бъдещото Ви дете.

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

 

 

 

Назад

Полезно