Алергични реакции при децата и как да се подготвим за тях?

Алергията е естествена защитна реакция на организма спрямо агенти от околната среда, които след като попаднат в организма, се явяват своеобразна заплаха за него. В резултат имунната система реагира и  започва да произвежда антитела (имуноглобулини), провокиращи отделянето на определени химикали в кръвта, така че те да блокират действието на алергените.

В последно време алергиите при децата са се увеличили драстично, показват множество изследвания. Най-разпространеният тип засяга дишането. Основните причинители са фактори от околната среда, които подрастващите вдишват в ежедневието. Все повече зачестяват случаите на кожни и хранителни алергии, които са с комплексна симптоматика и могат да предизвикат дълготрайни здравословни неразположения.

Склонността към алергии често се явява наследствена. Ако и двамата родители страдат от алергии, шансът детето им да развие алергия е 60-75 %. Но не е задължително детето да прави същите реакции като тези на родителите си.

Всяко дете може да развие алергии, но те са по-чести при деца от семейства с анамнеза за алергии. Невъзможно е родителите да контролират абсолютно всичко, на което детето им е изложено или консумира. Това налага родителите да се съсредоточат върху наблюдението на детето си за симптоми на алергия.

https://neikova.com/contacts.php/?utm_source=blog&utm_medium=banner&utm_campaign=blog&utm_content=blog-bremennost-na-leglo-211124

Някои от най-често срещаните симптоми на алергични реакции при деца са:

Кожни обриви

Затруднено дишане (астма)

Кихане, кашлица, хрема или сърбеж в очите

Разстройство

Чести алергени при деца

Цветен прашец, ухапвания от насекоми или ужилвания

Косми или козина на домашни любимци или животни, акари, плесени

Цигарен дим, парфюм, газове от ауспух на автомобила

Фъстъци, яйца, мляко и млечни продукти

Най-честите алергии при децата се причиняват от няколко основни групи дразнители.

 

Респираторни алергии

Към тези алергии се причисляват астмата, алергията към полени, плесени, алергични ринити, алергия към прах, алергия към акари и всякакви други фактори от околната среда, които причиняват сериозни затруднения с дишането, суха хъркаща кашлица с отхрачване, бърза умора и обща отпадналост, зачервяване и сълзене на очите. Някои от тях са сезонни, но други могат да се проявяват постоянно и дори да се влошават 

Алергия към кърмата

Причината не е в самата кърма, а в храните, които майката консумира в периода на кърмене. Някои от тях съдържат алергени, които се пренасят чрез млякото в детския организъм и предизвикват алергични реакции. Такива са цитрусите, ядките, яйцата, морските дарове, соята, някои видове риба, пшеницата, прясното мляко. Повечето педиатри съветват кърмещите майки да избягват консумацията на тези потенциални алергени.

Алергия към белтъка на кравето мляко

Въпреки че млякото е първата храна, което бебето опитва, имунната система на някои деца проявява необичайна защитна реакция към към протеините на кравете мляко, използвани в производството на млечните продукти. 

Алергия към яйца

Яйцата съдържат редица полезни съставки. Когато обаче детето има алергии, тялото въприема тези съставки като вредни и застрашаващи го, и съответно реагира към тях. За да се предпази от вредителите, имунната система реагира чрез създаване на специфични антитела, които имат за цел да се преборят с конкретните вещества.

Хранителни алергии

Някои от тези храни могат да причинят пряка алергична реакция при детето на по-късен етап, когато започне да се храни самостоятелно. Имунната система реагира защитно спрямо определен протеин в състава им и провокира външни симптоми - силно задушаване, обриви, изтръпване на езика, устните или гърлото, подуване, болки в корема, течащ нос, кихавици. Също така не се препоръчва даването на мед на деца до 1 година, защото храносмилателната им система е недоразвита и може да предизвика инфекция. Ягодите и шоколадът също не се препоръчват за консумация до навършване на 2-годишна възраст.

Ако детето не е захранено правилно и по схемата на педиатъра, също има голям риск от поява на алергия. Въвеждането на храни-алергени по-рано, отколкото е препоръчал педиатърът носи голяма опасност за малкото дете.

Чети повече: Кога бебето е готово за захранване?

Алергия към домашни любимци

Без значение дали е с дълъг или с къс косъм, домашният любимец може да провокира алергични симптоми. Причината не е в самото животно, а в микроскопичните косъмчета, мъртви кожни клетки, слюнката и урината, които отделят. Ако детето киха, насълзяват му се очите или изпитва затруднения с дишането след контакт с домашния любимец, е добре да се направи тест за алергия.

 

Как се установява алергия?

Съществуват различни начини за диагностициране, в зависимост от симптомите и придружаващите заболявания, ако има такива. Алергията може да се установи чрез кожни тестове, кръвни изследвания, провокационни тестове, при които се възпроизвеждат симптомите на алергична реакция.

Ако детето Ви има симптоми, подобни на настинка, които продължават по-дълго от седмица или две и възникват по едно и също време всяка година, говорете с Вашия лекар, който може да диагностицира алергия и да Ви предпише лекарства, или може да Ви насочи към специалист-алерголог за алергични тестове.

Ранното идентифициране на детските алергии ще подобри качеството на живот на детето Ви, ще намали броя на пропуснатите учебни дни и ще Ви помогне да избегнете необходимостта да използвате болнични или отпуска, за да се грижите за детето си.

Лечение на алергиите

Няма радикално лечение на алергиите, а само контрол върху симптомите им. Най-добрият начин да се справите с тях е да избягвате алергените. Това означава, че родителите трябва да обучават децата си отрано и внимателно, не само за самата им алергия, но и за симптомите, които могат да получат, ако консумират или влязат в контакт с алергена.

Назад

Полезно