Какво трябва да знаем за раждането чрез цезарово сечение?

Страхът от естественото раждане, заради митовете, легендите и историите от познати и непознати жени често е сред причините родилките да изберат да не раждат по естествен път. В повечето случаи бъдещите майки сами могат да изберат дали да родят по естествен начин или оперативно чрез цезарово сечение, но понякога изборът бива направен от специалисти, ако се установят рискови фактори за здравето на майката или бебето.

Когато става въпрос за раждане, най-важното е майката и бебето да бъдат здрави.

В тази статия ще разкажем повече за раждането чрез цезарово сечение, или както също е познато - секцио. Четете надолу.

Цезаровото сечение е вид операция, при която бебето се ражда не през родовите пътища на майката, а бива извадено от матката през коремната стена с помощта на лекар. Това е хирургична интервенция, която се извършва под спинална или обща анестезия и при определени индикации. Може да бъде планова или по спешност.

Четете повече: Какво трябва да знаем за естественото раждане?

Индикациите за цезарово сечение включват:

Цезарово сечение може да се извърши и по желание на бъдещата майка, но не и без предварителна консултация с лекуващия я лекар и запознаване с рисковете на процедурата.

Какво е планово цезарово сечение?

Планово цезарово сечение се извършва, когато при проследяването на бременността се прецени, че този вариант носи по-малко рискове за родилката и бебето. Едно от най-важните неща при планирането е уверяването, че бебето е достатъчно зряло, затова и плануваната операция най-често се извършва около 7-10 дни преди термина на раждане.  При многоплодна бременност или други съображения датата може да бъде насрочена и по-рано. В деня на раждането бъдещата майка трябва да постъпи в болницата няколко часа преди насрочения час и последният прием на храни и течности да е преди полунощ на същия ден.

В случай че бъдещата майка получи контракции преди определената дата, то тя следва да се свърже с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог.

 

Кога цезаровото сечение е по спешност?

Цезарово сечение по спешност може да се наложи по разнообразни причини, но решението винаги се взима след оценката и преглед на наблюдаващия или израждащия акушер-гинеколог. Обикновено към цезарово сечение по спешност се пристъпва при планувана операция по медицински показания и започнало спонтанно раждане преди определената дата и нормално раждане, протичащо с усложнения и риск за състоянието на майката и/или бебето. Често при наложило се спешно цезарово сечение няма възможност и време за изпълнение на предоперативни прегледи и изследвания в нормален график, затова и те се изпълняват в спешен порядък. Понякога преминаването към операция се налага и извършва в рамките на няколко минути, затова е добре родилката да има пълно доверие на екипа и лекуващия я лекар.

 

 

 

Цезаровото сечение е сериозна операция и за разлика от естественото раждане, където възстановяването на родилката може да е изключително бързо, след секцио ситуацията е съвсем различна. Ето няколко съвета за по-бързо възстановяване:

 

 

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

Назад

Полезно