Предменструален синдром или ранна бременност? Какви са разликите?

Един от най-честите признаци на ранна бременност е липсата на цикъл. Но всички жени знаят, че не е толкова просто. Има много признаци, които могат да показват, че е „времето от месеца“ или че сте бременна.

Знаете ли как да разграничите симптомите на предменструален синдром и тези на ранна бременност? Причината за объркването се дължи на факта, че и двете състояния имат подобни симптоми.

Предменструален синдром (ПМС) е съвкупност от различни физиологични и емоционални признаци и симптоми, които се проявяват от пет до 11 дни преди менструацията и обикновено спират, след като тя започне.

Причината за предменструален синдром все още е неизвестна. Експертите смятат, че това е свързано с промяна в нивата на половите хормони и серотонина в началото на менструалния цикъл. Естрогена и прогестерона са увеличени за определен период от месеца. Увеличаването на тези хормони може да предизвика променливо  настроение, тревожност и раздразнителност.

 

Кои са най-честите симптоми при предменструалният синдром:

- увеличение на гърдите;

- подуване и болки в корема;

- главоболие;

- болки в гърба;

- често уриниране;

- запек или диария;

- глад за солени или сладки храни;

- акне;

- променливо настроение

- безсъние;

- умора;

- депресия.

 

Ако симптомите се появяват приблизително по едно и също време всеки месец, те могат да се дължат на предменструален синдром. Ако не, това може да е сигнал за други здравословни проблеми. При остра форма е препоръчителна консултация с медицинско лице.

 

Чети повече: Кога започват първите симптоми на бременността?

  

Специалистите препоръчват повече движение, плуване или йога. Физическото натоварване в разумни граници ще помогне на хормоналния баланс и ще подобри кръвообращението в тялото. Хранете се здравословно и намалете стреса в ежедневието. 

Предменструалният синдром и ранната бременност имат често сходни симптоми. Въпреки, че тестовете за бременност и ултразвукът са най-точните методи да се определи дали сте бременна, има и други признаци, които показват това.

 

Кои са най-честите симптоми при ранна бременност?

 - Това, което се получава като ранен признак на бременност е сутрешно гадене.

- Повишена телесна температура;

- Когато настъпи бременността се наблюдава промяна в хранителните навици. Обикновено се изразява в липса на апетит или отвращение към конкретни миризми и вкусове;

- При ранните симптоми на бременност се усещат спазми в долната част на стомаха или гърба.

- Друго, което се наблюдава като ранен признак на бременност са промени в настроението;

- Умора и сънливост.

Най-добрият начин да определите дали имате симптоми на ПМС, или ранна бременност е да си направите тест за бременност. По този начин ще проследите вашите симптоми и лесно забележите, когато има промяна. Ако имате въпроси или притеснения се обърнете към лекар. Доверете се на акушеро-гинекологичения кабинет д-р Доля Нейкова: 

https://neikova.com/contacts.php

Назад

Полезно