Кога започват първите симптоми на бременността?

Много жени са си задавали въпроса “Бременна ли съм?”. Отсъствието на менструален цикъл обикновено събужда тези въпроси. Но какви още могат да бъдат първите симптоми на бременността - четете нататък.

Предполагаме, че сте наясно - тестове за бременност не са

надежден лакмус в началото на бременността. Бебето започва да се развива още преди майката да разбере, че е бременна. Едно от най-важните неща е винаги да се грижите добре за здравето си, да правите редовни гинекологични прегледи и при възможност да планирате бременността. 

Какви са първите симптоми, които издават бременността? 

Повдигане от различни храни 

В началните седмици на бремеността е напълно естествено да изпитвате непоносимост към различни храни и миризми като кафе или сирена. Често храни, които сте обичали ви стават нелюбими и обратното - започвате да проявявате интерес към храни, които не сте предпочитали преди.

Чести позиви за уриниране

Честото   уриниране   е   сред   най-  разпространените   симптоми.  То се дължи на хормоналните промени. Уринирането се учестява особено към края на бременността, когато бебето расте и оказва натиск върху пикочния мехур. 

Контрастни настроения

Промените   в   настроението също могат да бъдат сигнал.   Това   се   дължи     на хормоналните   промени,   които   настъпват в тялото.   

Коремът е странно подут

Хормоналните промени в началото на бременността могат да предизвикат чувство за подуване. То може да наподобява онова подуване, което изпитваме подобно и преди менструация. 

Чувствителност и подуване на гърдите

Дискомфортът е по-голям дори от чувствителността преди цикъл. Не бива да изпадате в паника, а да посетите вашия лекар.

 Умора

Ако изведнъж започнете да се чувствате уморени без видима причина, това също би могло да бъде симптом за бременност.  Към умората могат да се появят традиционното за бременните жени сутрешно гадене.


Каквито и симптоми да се появят, не се притеснявайте да посетите своя гинеколог за преглед и консултация. Запазете своя час за преглед и консултация в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен още сега.

Назад

Полезно