Кога да дадете биберон на бебето за първи път?

 

Майките често не са сигурни и се колебаят кога да дадат на бебето си биберон. Моментът е индивидуален и зависи най-вече от бебето и неговите предпочитания.

 

Всички сме чували тезата да не се дава биберон на бебето, защото ще му се изкривят зъбите като порасне, защото е ,,лош” навик. Ако сте родители за първи път е нормално да се питате как да процедирате с биберона, да го давате ли, от кога, кога да го махнете.

Най–добре е да се проучи информацията, всички противоречиви мнения по темата и сами преценете кое е най–удачното за вас.

Днес бибероните се използва главно, за да донесат комфорт и успокоение на бебето.

Биберонът е вид залъгалка за бебето от най–ранна детска възраст и представлява един вид заместител на майчината гърда и зърното. Може да е изработен от различни материали като латекс, каучук и др., а също така и различни размери в зависимост от възрастта на детето.

 

Някои специалисти смятат, че представянето на биберона пред бебето трябва да се случи след като се спре кърменето. Понеже бебето може да започне да бърка майчиното зърно с биберона като това би могло да навреди на здравословното му хранене. С цел това да се избегне препоръчват да се изчака с биберона след спиране на кърменето.

 

Но има и хора, които смятат точно обратното и че използването на биберон има своите позитивни страни. Той има успокояващо влияние върху бебето, особено преди заспиване, както и намалява нощните пробуждания.

 

Няма нищо лошо да се дава биберон на новороденото бебе, а дори и като поотрасне. Той успокоява бебето още от раждането, а на по късен етап играе важната роля да почесва венците.

 

Важно е кога точно ще се представи биберона на бебето

Това трябва да се случи в момент, в който то не е гладно. В противен случай има риск да бъде изместена майчината гърда за биберона. Това ще затрудни отвикването на бебето от биберона, както и кърменето.

 

От кога може да се дава биберон на бебето?

Биберон може да се дава още от първия ден след раждането, но е хубаво да го ограничите през първите 40 дни.

 

Как да прецените кога да дадете биберон на бебето?

 

Вслушайте се в неговите предпочитания.

Бебето може да ви ръководи. Може да приеме биберона веднага, но ако се противи, не го насилвайте.

 

Предложете биберона между храненията

Трябва да сте сигурни, че бебето не е гладно. Така няма да нарушите хранителните му навици.

 

Избягвайте да използвате биберона за забавяне на храненията

Биберонът е залъгалка, която помага в други случаи, но не и за удължаване на интервала между храненията. Използвайте биберона предимно преди заспиване, за успокояване или при пътуване.

 

До кога се дава биберон на бебето?

Детето само ще покаже до кога има нужда от него, но в един момент може би ще е твърде голямо за биберон и ще трябва вие да се намесите.

  

Какви са основните предимства при използването на биберон?

– Биберонът има вълшебната способност за миг да успокои плачещото бебе.

– Замества нуждата постоянно да суче мляко от гърдите на майка си, което може да бъде доста изтощително за нея. Освен това, ако ползвате биберон, ще предотвратите смученето на палеца.

– Доказано е, че биберона носи голямо удоволствие на малчовците и те изпитват голямо задоволство в процеса на смучене на залъгалка.

Чети повече: Защо е важно да пеем на бебето?

Какви са различните видове недостатъци при използването на биберон?

– Като основен негатив на биберона, може да се посочи, че той може да задоволи в голяма степен сукателния рефлекс при бебето и така да се намали стимулацията на майчините гърди за производство на мляко.

– При някои деца, които интензивно използват биберон, се наблюдават чести и повтарящи се ушни инфекции.

– Има опасност детето да приеме биберонът като единствено средство за успокоение и то да остане неспособно да намира в себе си сила да се справя с моментите, които го напрягат и притесняват.

– Ако биберонът се използва много време след като детето е навършило една година, това е възможно да доведе до сериозни проблеми с изникващите млечни зъби, с емайла им и дори да промени захапката на детето.

 

Бибероните не са дяволско средство или нещо страшно и вредно, ако се използват с мярка и разумно. Подменяйте ги редовно, според възрастта на малчугана. Всяко дете следва свои собствен ритъм на развитие, така че най–добре следете този ритъм на вашето детенце, така и вие и то ще сте спокойни и щастливи без значение дали сте с биберон или не.

 

Назад

Полезно