Заболявания на женската полова система – симптоми и лечение (Част 1)

Заболяванията на женската полова система могат да бъдат от различен характер. Някои причиняват леки неудобства и дискомфорт, докато други могат да бъдат фатални за здравето на жената, както и за нейната репродуктивност.

Вагинит

Женските полови органи са силно податливи на инфекциозни заболявания. Най-разпространеното заболяване на женската полова система е вагинитът (или вулвовагинит, когато възпалението засяга и вулвата), което представлява възпаление на вагината. Като основна причина за развитието на вагинит се смятат инфекциите (бактериални, вирусни, гъбични) и нарушаването на киселинността във влагалището. Средата във вагината нормално е с pH от 3,8 до 4,5, като нарушаването й потиска развитието на полезните лактобацили и стимулира растежа на патогенни микроогранизми. Бактериалният вагинит се развива сред пациенти, страдащи от бактериална вагиноза, чийто основен причинител са бактерии от вид Gardnerella vaginalis. Заразяването с едноклетъчния паразит Trichomonas vaginalis също може да доведе до възпаление на влагалището. Причини могат да бъдат лоша хигиена, вируси, както и полово-предаваните болести като гонорея, хламидия, микоплазма, херпес и др., тъй като се смятат за рисков фактор за развитие на вагинит.

Четете повече за: Болести предавани по полов път

Симптоми при вагинит

Най-често възпаленията на вагината са придружени от неприятна миризма и засилено вагинално течение, раздразнение и зачервяване на вагината (и/или вулвата).

Лечение на вагинит

Лечението на вагинита зависи от причинителя му, но винаги стартира с консултация и преглед при гинеколог. След уточнение, че причината за възпалението е едноклетъчния паразит Trichomonas vaginalis, се стартира лечение с метронидазол, който според ситуацията и жената, може да бъде под формата на таблетки за перорална употреба или свещички за топикално приложение. При гъбична инфекция се прилагат системни противогъбични средства или такива с локално действие, като най-често използвани са медикаментите от групата на азолите – клотримазол, флуконазол, миконазол и др. При постменопаузален вагинит се предписват естрогени под формата на вагинални кремове и таблетки.

Ендометрит

Друго заболяване на женската полова система, което е също не рядко срещано, e ендометрит.  Най-честите причинители на заболяването на лигавицата на матката са инфекции, предавани по полов път като хламидии и гонорея, белодробното заболяване туберкулоза и вагинални инфекции. А сред предпоставките за неговото развитие са аборт, раждане, цезарово сечение и медицински процедури като хистероскопия, кюретаж и т.н.

Симптопми при ендометрит

Най-честите симптоми при ендометрит включват болки в корема и гърба, подобно на менструалните. Също така при някои жени се наблюдават също:

При някои жени е възможно да не съществуват никакви оплаквания, а за болестта се разбира след посещение при гинеколог.

Лечение на ендометрит

Пациентките с ендометрит се хоспитализират в лечебни заведения. Провежда се лечение с широкоспектърни антибиотици, утеротоници, витамини. Когато причината е сексуално предавана инфекция се провежда лечение и на партньора.

След острия стадий може да се проведат физиотерапевтични процедури, например електрофореза.

Синдром на поликистозните яйчници

Поликистозната болест на яйчниците е най-честото ендокринно заболяване в репродуктивния период на жената. Заболяването се дължи на нарушение в нервно-ендокринната система, и по-скоро на хормонален дисбаланс, отколкото на заболяване на яйчниците. Двата основни хормона, свързани с този синдром, са инсулинът и андрогените (т.нар. мъжки полови хормони, които са присъщи и за жените), чийто дисбаланс възпрепятства нормалната функция на яйчниците и яйцеклетките. Известно е още с имената поликистоза на яйчниците, овариална  хиперандрогенемия и Щайн-Льовентал синдром.

Причините за възникването му не са напълно известни. Някои от факторите, допринасящи за развитието на заболяването са:

Симптоми при синдром на поликистозните яйчници

Поликистозата е синдром, което подсказва, че тя се характеризира с набор от симптоми. Тези симптоми могат да варират широко от пациент до пациент, но най-общо засягат три основни здравни аспекта: репродуктивен, метаболитен и психологически. Трябва да се знае, че оплакванията при поликистозен овариален синдром варират не само от човек до човек, но и от възраст до възраст.

Най-честите симптоми, които съпътстват заболяването са:

Разбира се, всяка жена изживява поликистозата по различен начин, затова всяка промяна или неудобство, което настъпи, трябва да бъде консултирано с гинеколог.

Лечение на поликистоза

В зависимост от възрастта на жената и състоянието на поликистозата се препоръчват различни лечения. При по-леките случаи може да бъде достатъчна и само правилната диета, но за някои случаи промените в начина на живот може да не бъдат достатъчни или възможни и тогава се прибягва до други методи за повлияване на поликистозата. Това обикновено се налага при жени в по-напреднала възраст и/или с много излишни килограми, особено когато поликистозата е придружена и от други фактори за безплодие. В медицинската практика се използват няколко основни подхода за лечение на поликистоза и/или подобряване на шансовете за забременяване, когато става дума за жени, които планират бременност:

При жени, които не планират бременност поликистозата често се третира с хормонални контрацептиви, които помагат за регулиране на менструалния цикъл, понижаване риска от рак и намаляване на акнето и прекомерното окосмяване на лицето и тялото.

Превенция от заболявания на женската полова система

Най-добрата превенция от заболявания на женската полова система са редовните посещения и прегледи при специалист-гинеколог. Профилактичните прегледи могат да бъдат ключови за откриването на заболявания при жените, тъй като някои болести протичат безсимптомно. Трябва да се внимава с употребата на интимни душ-гелове, но едновременно с това да се спазва много добра лична хигиена.

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен още сега. 



Назад

Полезно