Профилактика и симптоми при рак на шийката на матката

Женското здраве и редовната профилактика са от основно значение за спокойствието на всяка жена, независимо от нейната възраст и полова активност. 

Често има заболявания, които протичат безсимптомно или със симптоми, появяващи се на много по-късен етап от развитието на дадена болест.  Акушер-гинеколозите препоръчват да се правят профилактични изследвания всяка година, а при установено изменение в клиничната картина през 6 месеца. Такъв тип профилактика може да представлява гинекологичен преглед, вземане на цитонамазка, провеждане на колпоскопско изследване или всички едновременно.

В кабинета на акушер-гинеколог Д-р Доля Нейкова предлагаме всякакъв тип профилактични изследвания, включително вземане на цитонамазка.

Прочетете още: Течно базирана цитология 

Както вече споменахме, редовната профилактика е особено важна за ранното откриване на различни изменения в женските полови органи, като например - рака на маточната шийка.

Какво представлява ракът на шийката на матката - симптоми

Ракът на шийката на матката е тип злокачествено заболяване. Той се развива в шийката, част от матката, която е „вход“ към влагалището. Ракът се развива, когато са налични клетъчни изменения и те преминат определена граница в растежа си. Това заболяване е с доказана генеза, което означава, че се знае, че негов причинител е определен вирус. При този тип рак това е HPV вирусът – човешки папиломен вирус.

Прочетете още: Инфекции с човешки папиломен вирус (HPV)

При този тип заболяване акушер-гинеколозите споделят, че за съжаление няма раннни симптоми, а вече появилите такива се считат за късни. Ракът на шийката на матката се разпространява бавно и в повечето случай не дава индикация за дискомфорт, което го прави незабележим в ежедневието на носителите. Точно заради този начин на разпространение, акушер-гинеколозите съветват хората да не забравят и да не отлагат редовната профилактика.

Съществуват няколко метода за профилактика при съмнения за рак на маточната шийка.

Един от тези методи е цитонамазка (PAP тест). При тази процедура се вземат клетки от шийката на матката и се изследват под микроскоп за изменения. 

Колпоскопия е друг тип изследване. То се осъществява в кабинета на вашия акушер-гинеколог и представлява апаратна диагностика. С помощ на апарат, който увеличава изображението на шийката на матката, се оглежда тъканната структура, като при съмнения се използва специален препарат за различаване на здрави и увредени участъци.

При изменения в резултатите и при преценка на акушер-гинеколог се прилагат повторно изброените методи и е възможно вземането на биопсия – вид хистологично изследване за определяне вида на тъканта и определянето й като доброкачествена или злокачествена.

Акушер-гинеколозите са на мнение, че ранното откриване на рака на шийката на матката и правилното лечение са предпоставки за почти 100% възможност този тип заболяване да бъде излекувано.

Методите за лечение на рак на шийката на матката са различни в зависимост от разпространението и стадия на развитието. Възможно е да се използва лечение с лазер, лечение с азот и при по-голямо разпространение и изменение в тъканните – лъче- или химиотерапия.

Съветите на акушер-гинеколога

Вашето спокойствие е Ваша грижа и наш дълг. Свържете се с нас, за да Ви консултираме и насочим към подходящите стъпки при профилактика.

Запазете час за преглед и консултация в АГ кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

Назад

Полезно