Ползи от кърменето на бебето

Най-важните нужди при новороденото са няколко - присъствието на майката, прегръдката ѝ и млякото от гърдите ѝ.

Кърменето безспорно е най-естественият и добър начин за хранене на детето до 1-годишна възраст. Специалистите препоръчват то да започне през първия час след раждането. Добре е бебето да бъде кърменено през първите шест месеца от живота му, ако това е възможно, а след това да продължи заедно с подходящи допълнителни храни до навършване на една-две години.

Отначало бебето суче плътно, жълто вещество, наречено коластра. Коластрата е първият етап на кърмата и съдържа важни хранителни вещества и антитела за новороденото. През следващите дни кърмата потича, за да осигури ранно хранене и за да помага за предпазването на бебето от инфекции.

 

Кърменето е полезно както за майката, така и за нейното бебе. Ето какви са ползите за майката:

Намалява риска от рак на гърдата и яйчниците, сърдечно-съдови заболявания, фрактури, диабет тип 2, ревматоиден артрит, метаболитни заболявания, като балансира метаболизма след раждане. Помага на майката бързо да възстанови теглото си отпреди бременността, като мобилизира разграждането на натрупаните мастни депа. Жените, които кърмят, също могат да се възстановят бързо и физчески от раждането, тъй като кърменето помага на матката да се свие обратно до нормалния си размер.

 

Разбира се и ползите за бебето:

Намалява риска от диабет, затлъстяване, алергии, екземи, инфекции на ухото, дихателната система и стомашния тракт, висок холестерол и високо кръвно налягане, също така казват, че кърмените бебета се представят по-добре на тестовете за интелигентност и разбира се служи като средство за успокоение и комфорт на бебето.

Кърмените бебета могат да имат различно темпо за нарастване от тези, хранени с млека за кърмачета, но това не бива да бъде повод за притеснение. В случай че майката има желание да кърми, но среща проблеми в този процес, най-добре е да се свърже със специалист, който да ѝ помогне да възстанови тази естествена връзка с нейното бебе.

  

Знаете ли, че?

Кърменето не само осигурява необходимите хранителни вещества, но е и средство за успокоение и комфорт на бебето. То е естествен акт, които не изисква специално оборудване, средства и подготовка.

Четенето на литература за кърменето, обаче ще помогне на майката да бъде по спокойна и уверена.

 

Какво е добре е да знаете:

Вашата кърма е винаги на разположение, хигиенична и безопасна, при подходяща температура, и разбира се безплатна.

През първите шест месеца от живота това е единствената храна и течност, от които се нуждае вашето бебе.

 

Подготовка за кърмене

Много преди раждането тялото ви започва да се подготвя за кърмене. Гърдите ви променят формата си, стават по-стегнати и по-големи, кожата става по-чувствителна на допир. Промените в гърдите често са първият признак на бременност. Коластрата започва да се произвежда между 16-та и 22-та седмица от бременността.

Чети повече: Кога бебето е готово за захранване?

Положително влияние върху когнитивните функции

Кърменето подобрява по-висшите мозъчни функции, като мисленето и паметта.

Тези ефекти са особено важни за деца в риск, като недоносени и бебета с ниско тегло при раждане.

Подобряването на когнитивните функции е пряко свързано с продължителността на кърменето. Колкото по-дълго кърмите, толкова по-добре!

 

Кърменето е много повече от ядене.

По време на кърменето се установява силна връзка между майката и бебето и потребността на бебето от любов, топлина и сигурност се задоволява по уникален начин.

 

Има и някои предизвикателства при кърменето

Докато кърменето предлага многобройни предимства, то носи и много предизвикателства. Много жени установяват, че кърменето е най-трудно през първите седмици от живота на бебето и по време на периода, който може да включва връщане на работа след майчинство.

Кърменето може да отнеме време за овладяване. Някои от предизвикателствата и минусите на кърменето са следните:

Ранните седмици на кърмене често са най-трудни. Някои жени изпитват проблеми, като количеството изцедена кърма може да бъде твърде високо или твърде ниско.

Кърменето може да усложни връзката на жената с тялото. То обвързва жената със своето бебе. Тази загуба на телесна автономност може да повлияе на тяхното самочувствие, сексуален живот и образ на тялото.

Липса на социална подкрепа - липсата на подкрепа може да накара кърменето да се чувства ненужно трудно.

С адекватна подкрепа от близки и медицински специалисти е възможно да се преодолеят предизвикателствата на кърменето. Жените също могат да получат помощ от консултант по кърмене за всякакви проблеми с изцеждането на мляко.

Може би сте чували всякакви неща. Например, че с годините кърмата става все по-водниста. Или, че детето, което кърмите и разчита на имунната защита на млякото ви, няма да може да изгради собствена имунна защита. Е, каквото и да сте чували, няма нищо по-хубаво от това майката да изхранва бебето си през първите месеци със собствено мляко, няма нищо по-естествено и полезно за бебето от майчината храна. Стига да имате тази възможност, не се колебайте нито за миг.

Назад

Полезно