Неща, които носят щастие на вашето бебе

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. За пълноценното развитие на малчуганите е важно те да са щастливи. Децата са склонни да бъдат много по-радостни от възрастните хора, защото ценят еднакво, както големите, така и малките неща в живота. Щастието през детството е предпоставка за по-щастлив живот на по-късен етап от развитието на човека. Експерти по развитието на детето, казват, че щастието не е нещо, което даваш на детето си като подарък. От какво се нуждаят малките, за да са щастливи?

 

- Показвайте любов

Показвайте любов към детето си, към себе си, към хората около вас. Така и вашето дете ще се научи да отвръща по този начин към околните. Децата, които познават това чувство са по-щастливи от другите. Една от причината за агресия сред малчуганите е липсата на любов в семейството. Любовта ни прави по-добри хора.

- Бъдете щастливи

Няма нищо по-хубаво за едно дете от това да израсне в щастлива среда. Много изследвания показват как неудовлетвореността в семейството се пренасят върху децата. Родителите са длъжни да бъдат щастливи, за да предадат този модел на поколението. Отделяйте време за себе си и за нещата, които ви носят удоволствие и щастие.

- Хвалете детето си

Не пропускайте повод да похвалите вашето дете за нещата, за които полага усилия. Независимо дали се е справило добре с тях. Децата обичат да бъдат подкрепяни и поощрявани от своите родители за действията си. Така те стават по-смели.

- Критиката

Критиката е много полезна, ако се поднася по правилния начин. Ако тя обижда детето, ефектът от нея може да бъде отрицателен. Поднасянето на градивна критика си е цяло изкуство, но си струва да се усвои.

- Изслушвайте детето

Когато детето иска да ви разкаже нещо, спрете да вършите работата, с която сте се захванали и го изслушайте. Покажете, че се интересувате от това, което има да ви сподели. Така проявявате уважение към него и неговите чувства. Децата се чувстват много щастливи, когато родителите изслушват техните истории и преживявания.

- Играйте заедно

Може да се научи много за децата по време на игра. В същото време и вие може да им предадете много полезни подходи и примери чрез игрите.

- Социализирайте детето

Научете детето да се запознава с другите деца и да играе с тях. Тези подходи ще помогнат на вашето дете да създава по-лесно контакти за в бъдеще. 

- Бебета обичат смеха

Смехът е заразен и когато се смеете заедно ще видите онази усмивка, за която сте мечтали през цялата си бременност. Добра идея е и лекото гъделичкане, бебетата обичат и това най-вече защото усещат близост с вас!

- Насърчавайте го да спортува

Спортът е много полезен за физиката и психиката на децата. Покажете им различни видове спортни занимания. Дайте шанс на детето да си избере спорт, който му харесва.

Чети повече: Защо е важно да пеем на бебето?

- Четете приказки

Четейки книги на вашето дете, изграждате по-близка връзка с него. Също така от приказките децата научават нови неща и извличат полезни поуки от действията на героите.

- Музика

Досега те са чували част от звуците, които са стигали до корема на мама, но в момента, когато вече са на бял свят всяка мелодия за тях е вълшебство.

- Не крещете и не удряйте детето

Агресивните подходи във възпитанието на детето нямат поучителен характер. Те оставят само неприятни спомени и травми. 

- По-големите деца и домашните любимци

Всъщност, по-големите деца и домашните любимци правят истински щастливи малките бебоци.

Вашето дете може много ясно да покаже кога е щастливо и кога – не.  Знаците са повече от ясни: детето ви се усмихва, играе, любопитства, показва интерес към другите деца и не се нуждае от постоянна стимулация. И обратно, детето ви не е щастливо когато е сдържано, тихо, не се храни много, не си играе с другите деца, не си играе и самичко, не задава въпроси, не се усмихва и не се смее и говори малко.

Всеки човек се нуждае от внимание и децата не са изключение. Представите на децата за добро и лошо, правилно и грешно са резултат на това, което правите.

Назад

Полезно