Колко време отнема на майката физическото възстановяване след раждането?

Раждането несъмнено е най-щастливият и емоционален момент за всяка майка, но в същото време може да бъде и огромно натоварване за женския организъм. Повечето жени нямат търпение отново да се почувстват в тялото си “като преди” и да си възвърнат предишния начин на живот и визия, но това понякога е доста труден процес и често невъзможен, затова бъдещите майки трябва да са готови да се приспособят към новия си начин на живот и да намерят баланса между двете - предишното аз и новия вълнуващ живот на майка.

Колко време отнема възстановяването?

Масово се твърди, че жената може да се възстанови до 6 месеца след раждане, но в повечето случаи отнема почти година до пълното физическо и психическо възстановяване, до привикване към новата житейска ситуация и хилядите нови отговорсности.

Дори и раждането да е минало леко и безпроблемно, жената все пак се нуждае от известно време за възстановяване. Затова е важно в този период да се почива, доколкото е възможно, да се търси помощ в първите седмици след появата на бебето.

В този период при някои родилки се появява и следродилната депресия, която може да повлияе на периода за възстановяване и връщането към добрата форма. Но това е строго индивидуално, при някои дори няма такъв период и всичко минава като по мед и масло, а при други протича доста по-сериозно и дълго. Но това не е повод за стрес, стига да сте спокойни и подготвени, няма да забележите тези неприятни ситуации.

Нека ви запознаем с някои неща, които може да очаквате в следродилния период?

Колко време продължава свиването на матката?
Свиването на матката обикновенно продължава между 20 и 40 дни, тя започва да се свива веднага след раждането като се стреми да възвърне обичайния си размер. Кървенето след раждане се нарича лохии и те най-често спират до 40-тия ден след раждането. Доста често тези процеси на възстановяване са придружени от спазми, подобни на тези при менструация и се усилват по време на кърмене. А вече около 6-тата седмица след раждането матката би трябвало да е възвърнала нормалното си състояние.

Кога се възстановява месечния цикъл?
Най-често срещаните въпроси са за месечният цикъл след раждането. През бременността се свиква без неприятното чувство и тази една седмица, изпълнена с неразположения, заради него. Но появата му след раждане е строго индивидуална, при някои е 3-4 месеца след това, а ако майката не кърми може да се случи и по-рано. При други отнема около 6-8 месеца като в началото дори е нередовен. Понякога цикълът не се възстановява докато майката не спре да кърми.

А кога зарастват шевовете?
При раждането се получават разкъсвания, които би трябвало да заздравеят напълно за около 15 дни. При някои болката се усеща доста, при други спира след 2-3 дни.

Кога се прибира коремът?
Коремът се е разтягал в продължение на 9 месеца, за да може да се побере растящото бебе, затова е нормално да отнеме още толкова време и да се прибере. Отново това е индивидуален процес и зависи колко сте наддали по време на бременността, колко е едро бебето, как сте се хранили, дали кърмите и най-вече колко е еластична мускулатурата ви.

Кога мога да възстановя половия си живот?
Препоръчва се въздържане от полови контакти поне 6 седмици след раждането. А ако имате шевове или усложнения, този период може да е по-дълъг. Но е най-добре да се консултирате с лекар по тази тема.

Мога ли да спортувам и да пазя диета?
Поне 2 месеца след ражданете трябва да забравите за спорт, особено ако е имало усложнения или е било секцио. Тежките физически натоварвания не се препоръчват, даже са забранени, понеже могат да се отразят негативно на производствота на кърма. Може да се започне с леки упражнения, йога или разходки, но всичко това трябва да бъде консултирано с личен лекар, кога е най-безопасно да се започне и с каква храна е добре да се храните.

Чети повече: Активности и спорт по време на бременност

Какво може да правите, за да се възстановите по-бързо?
- Най-важното е да си дадете почивка през първите дни, дори месеци. Отдайте се на грижите за бебето, сън, когато е възможно и кърмене, организмът ви трябва да бъде в спокойствие. Винаги можете да потърсите помощ от близките си.
- Хранете се разнообразно, балансирано, с храна с високо съдържание на витамини, минерали и най-важното - не преяждайте.
- Пийте много течности.
- Когато усетите, че имате сили и се чувствате по-добре, излизайте на леки и кратки разходки - чистият въздух и движението ще се отразят добре на вас и на бебето.
- Споделяйте всичките си емоции и притеснения с близките си или със специалист.

Следродилният период е много емоционален за всяка майка, изпълнен с плач, усмивки и много тревоги. Някой майки са супер притеснени, други го приемат с лека ръка и не го мислят толкова много. Винаги можете да прочетете, да се консултирате със специалист и да бъдете малко по-подготвени за този период.
Споделихме ви някои от най-често задаваните въпроси и няколко идеи какво да правите, за да се възстановите по-бързо в следродилният си период.

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

Назад

Полезно