Кои са опасните симптоми по време на бременност?

Бременността е един от най-специалните периоди в живота на всяка жена и нейното семейство. Тревогите и притесненията съпътстват почти всяка бременна по време на тези девет вълнуващи месеца. Бушуващите хормони често правят за дамите невъзможна преценката между сериозни симптоми и фалшиви тревоги.  Затова и редовните консултации и посещения при проследяващия  бременността лекар са задължителни.

Какви са симптомите, при които е добре да се посъветваме със специалист?

Главоболие

Тук трябва да се прецени степента на болката. Ако главоболието е тежко и нетърпимо, посетете своя лекар незабавно. Полезно е по време на бременност да следите у дома кръвното си налягане и ако забележите притеснителни показатели, да потърсите специализирана лекарска помощ.

Четете повече за: Какво е бременност?

Повръщане и сутрешно гадене

Със сигурност са едни от най-честите оплаквания по време на бременност. Радостната новина е, че в повечето случаи гаденето не е опасно за плода. Ако обаче е съпроводено с повръщане и бременната не може да поема нужната храна и вода, незабавно трябва да се обърне към акушер-гинеколог, за да се намерят правилните методи за справяне със ситуацията.

Болки

Болките са тревожен симптом по време на бременност. Те могат да бъдат от различно естество. Ако се появят болки в корема, непременно трябва да се посъветвате със своя специализиран лекар. Подобни болки могат да бъдат безобидни, но могат и да са сигнал за усложнения на бременността или други съпътстващи заболявания.

Кървене и вагинални течения

Вагиналното кървене е необичаен симптом по време на бременността. Без значение дали  е слабо или обилно, непременно трябва да се консултирате със своя акушер-гинеколог.

Движения на плода

След 20 седмица, бъдещите майки започват да усещат своите бебета. След 28-мата седмица движенията на плода стават все повече. За да бъдете спокойни, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар. Така можете лесно да установите здравето и жизнеността на бебето.

 

Едно от най-важните правила, които трябва да спазвате по време на цялата бременност, е да щадите психиката си и да се стремите към спокойствието. По този начин заедно с редовните прегледи при акушер-гинеколог ще можете да си осигурете една спокойна бременност, на която да се наслаждавате. Запазете своя час за преглед и консултация в АГ кабинет “Д-р Доля Нейкова”, гр. Шумен още сега.

Назад

Полезно