Кога е най-добре младите момичета да посетят гинеколог за първи път?

Специалистите в гинекологията забелязват тенденцията момичетата да посещават гинеколог за първи път чак при навършване на пълнолетие. Те са единодушни, че това е късен период за първи преглед и апелират младите момичета да започнат своите прегледи още в периода от 13- 15 годишна възраст. По този начин се изгражда навик за профилактика у младите, изкоренява се ненужният страх от редовни прегледи и се предотвратява приемането на лекарствени продукти без консултация с лекар-гинеколог.

Преди посещение за първи път на гинекологичен преглед е добре да не използвате интимни вани и душове и да сте с пълен пикочен мехур. Всяка информация за предишни изследвания е чудесно да бъде с Вас, за да я покажете на специалиста, както и да не забравите да вземете с Вас и менструалния си календар. Не бива да се притеснявате да задавате всички въпроси, които Ви вълнуват към Вашия лекар-гинеколог.

 Едно от задължителните профилактични изследвания, което е важно да си прави при всеки профилактичен преглед, е цитонамазката. За да бъде най-точен резултатът, препоръчително е процедурата да се извърши 1-2 седмици след менструалния Ви цикъл.

 

 Освен веднъж годишно за профилактика, гинекологът трябва да бъде посещаван и при симптоми, които ви притесняват като:

Запазете своя час за консултация и преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “д-р Доля Нейкова” - град Шумен още сега!

Назад

Полезно