Болести предавани по полов път


Най-често предаваните болести са сифилис, спин, гонореа, хламидиялна инфекция, трихомони, бактериални и гъбични инфекции. Сифилиса е заболяване с дълъг инкубационен период, от 1 до 6 седмици След като премине инкубационния период на мястото на входното огнище се появява плитка язва с ясно ограничени ръбове. При натиск е твърда и неболезнена. Регионалните лимфни възли също са увеличени и неболезнени. До 3 седмици след появата на язвата се позитивира тестът на Васерман. Ако в този момент не започне лечение язвата изчезва и след около6 седмици се проявява вторичния сифилис. Той се изявява с генитални кондиломи и кожни обриви. Ако и в този момент не започне лечение, след време се проявява третичния сифилис който се характеризира с увреждане на нервната система.

Спинът е бичът на съвременното ни общество. HIV вирусът атакува имунната система на организмът и по точно Т клетките. От заразяването до проявата на антителата в кръвта минават 2 до 8 седмици. Организмът е вече серопозитивен. Следва период на асимптомно вирусоносителство. Третият период се характеризира с увеличени лимфни възли по цялото тяло, нощно изпотяване, температура и загуба на тегло. Четвъртият етап протича с инфекции в различни органи, с които човекът не може да се пребори и от които загива. Най-често това са пневмонии и менингити.
Гонореята е заболяване с инкубационен период от 3 до 10 дни. Различават се долна и горна гонорея. Долната гонорея е с дискретна симптоматика, засилен генитален флуор и често уриниране. Обикновено тази симптоматика не тревожи пациентката и тя не търси лекарска помощ.
Горната гонорея протича с тежка симптоматика, болки в корема, гадене, повръщане, температурата достига до 39
C.
Хламидиите са междинна форма между бактерии и вируси. Инкубационноят период е от 7 до 14 дни.и тук има долна и горна хламидиялна инфекция. Долната протича с възпаление на маточната шийка и уретрата. Горната протича с възпаление на матката тръбите и яйчниците.

Трихомоналната инфекция е с икубационен период от 4 дни до 3 седмици. Характеризира се с обилен генитален флуор с неприятна миризма и болки при уриниране.

Гъбичките също могат да се предават по полов път. Протичат с обилен секрет, сърбеж и парене.

Назад

Полезно