Какво е бременност?

Бременността е състояние при което в организмът на бъдещата майка настъпват физиологични промени. Тези промени трябва да се познават за да не се плашат бременните.


По време на бременността, организмът задоволява не само своите собствени нужди, но и прогресивно растящите нужди на плода.


Най-драстично се променя коремната стена,която се разтяга, появява се хиперпигментация по средната коремна линия (linea alba), както и по гръдните ареоли. Във втори-трети триместър се появяват и така неприятните за бременните стий. Те се дължат на преразтягане и разкъсване на колагена в кожата. Желателно е използването на продукти против стий от втори триместър.
При част от бременните се появява и така наречената-chloazma gravidarum (засилена пигментация в областта на лицето). Тя е хормонално обословена, но излагането на слънце я засилва.
Настъпват и промени в храносмилателната система. Характерен за бременността е понижения тонус на гладкомусколните органи на гастроинтестиналния тракт. В следствие на това е забавено изпразването на стомаха, тънките и дебелите черва. Това е причина за често срещаният запек при бременните.
Бременността причинява промени и в апетита. Често храни които са били любими на жената преди това, по време на бременността са нежелани от нея, а други които са и били неприятни и стават любими.
Всяка бременност е съпроводена с покачване на телесното тегло. Нормалното повишение е 10-12 килограма. При жени с поднормено тегло е нормално покачването да е 13-14 килограма, а при такива с наднормено тегло - 7 килограма. С раждането жената сваля около 8,5 килограма. По принцип след раждането е нормално теглото да остане с 2 килограма по-високо в сравнение с това преди забременяването.
Физическо натоварване по време на бременност!


Обездвижването е несъвместимо с нормално протичащата бременност, но натоварването не бива да е прекомерно. Жените спортистки трябва да ограничат физическите натоварвания. На бременните се препоръчва гимнастика подходяща за тяхното състояние- пилатес.


Половият живот по време на бременност не е табу, но при жени с контракции и кървене се препоръчва въздържане.


Чести са проблемите с венците и зъбите по време на бременност, те също са хормонално обусловени. Стоматологичните манипулации не са забранени, но трябва да бъдат обезболени , защото болката може да предизвика контракции.
приемането на медикаменти от бременните трябва да става само след консулт с личният им акушер-гинеколог.

Назад

Полезно