История на контрацепцията

История на контрацепцията

Контрацепцията непременно е едно от най-важните неща, с което всички млади момичета, дами и жени, които не са готови да станат майки, трябва да са наясно. Днес всичко се случва много по-лесно, бързо и информирано – консултация с гинеколог, правилните противозачатъчни, използването на презервативи при полов контакт, докато в миналото жените са използвали всякакви методи и хитрини, за да се предпазят от нежеланата бременност.

 

Знаете ли, че контрацепцията не датира със създаването на презервативите през 1640 година, нито със създаването на противозачатъчните през 1960  година? Много далеч в историята се намират сведения за прием на различни билки и изпробване на всякакви техники за избягване на зачеване.

Решихме да Ви запознаем с някои от тези древни, някои ефективни, други – не, методи като проследим развитието както на идеите, така и на медицината.

 

Вярвате или не, историята на контрацепцията е доста дълга и датира от далечната 1550 г. пр. н. е., когато за първи път в Древен Египет, върху известния медицински Папирус Еберс, са описани формули за средства, предпазващи от нежелана бременност. Смятан за един от най-древните медицински документи, Папирусът съдържа „рецепти“ за контрацепция, смятани за ефективен и сигурен метод за предпазване. В свитъка се препоръчва смесването на акация, смлени фурми и мед, които с помощта на памук или вълна, образуват противозачатъчен тампон, който жените поставяли във влагалището си преди полов акт. Интересно е да се отбележи, че акацията всъщност притежава спермицидни свойства и действително има противозачатъчно действие.

 

От времето на Древна Гърция съществуват текстове, които отново свидетелстват за извлечени от природните богатства като начин на контрацепция. Отварата от растението силфиум, наподобяващо копъра, била използвана като метод за бърза контрацепция след полов акт. Заради контрацептивното си свойство се предполага, че силфиумът е струвал повече от златото. Растението било толкова ценно, че дори било поставено върху монета от четири драхми. Може би именно прекомерната му и широка употреба водят до изчезването му между II и III век пр. н. е.

 

През Средновековието, жените разчитали на амулети, които носели от вътрешната страна на бедрото си като средство за контрацепция. Секрет от ухото на муле, кост от дясната част на чисто черна котка, както и тестиси от невестулка, били само част от артикулите, за които се вярвало, че предпазват жените от нежелана бременност.

 

 

Издигането и разпространяването на християнството и проповядването му в Западна Европа, довело до изгарянето на много жени с познания за различни билкови контрацептиви, заради вярването, че се занимават с магия. Това е причината, поради която контролът върху предпазването от нежелана бременност се е превърнал в грижа на мъжа, чрез използването на презервативи.

 

Презервативът като средство за контрацепция също е претърпял много промени през годините, докато достигне до днешния така популярен вид. Интересно е да се отбележи, че Джакомо Казанова, италианският авантюрист и ухажор, има съществен принос към развитието на контрацептивните методи, в частност в популяризирането на презервативите. По време на своите подвизи, Казанова използвал кондоми, изработени от животински черва както за предпазване от нежелана бременност, така и за предпазване от венерически болести.

 

Четете повече: Болести предавани по полов път

 

Още през 1838 година, заедно с навлизането на технологията за вулканизиране на гуми, се появяват и първите гумени презервативи, последвани от латексовите през 1920 година. Продължило и развитието на вътрематочните средства за контрацепция. В началото на 20-ти век учени тествали използването на халки от златни, сребърни и копринени струни, които механично предпазвали от бременност, противодействайки на сперматозоидите, поради спермицидния ефект на различните метали. Това би могло да се определи като основата на вътрематочните спирали.

 

През 20-ти век, след множество изследвания, едно от най-големите постижения в областта на контрацепцията вече е факт. През 1960 г. в САЩ е създадена първата контрацептивна таблетка Еновид.

 

И така до ден днешен, контрацепцията търпи развитие, а различните методи за предотвратяване на нежелана бременност имат както своите привърженици, така и своите противници. Макар и някои от методите да следват логиката, Ви съветваме да не прибягвате до експерименти с Вашето тяло, а да потърсите специалист. 

Запазете своя час за преглед в акушеро-гинекологичен кабинет “Д-р Доля Нейкова” - гр. Шумен.

 

Назад

Полезно